שוק צפון ברמת החייל נושם את נשימותיו האחרונות
מתוך 30 עסקים שפעלו במתחם בפתיחתו ב-2016 נותרו רק ארבעה, מתוכם אחד כבר מתכונן לעזוב. "לנהל שוק אוכל זה לא חלטורה". ההבטחה הגדולה של מיכל אנסקי ורועי חמד התבדתה

המראה של "שוק צפון" ברמת החייל עצוב ומדכא. רק ארבעה עסקים נותרו כיום במתחם שהוקם ב-2016 כהבטחה גדולה, ואחד מהם - רשת "רוטיסרי צ'יקן קלאב" - עומד לעזוב בעוד כחודש.
השוק, שהוקם על ידי מיכל אנסקי ובעלה לשעבר רועי חמד כשוק איכרים ואוכל מקורה, נפתח לפני שמונה שנים על שטח של כ-1,600 מ"ר בקומת הקרקע ברחוב ראול ולנברג 20, בצומת הרחובות הברזל והנחושת. בהקמתו הושקעו כ-25 מיליון שקל, והוא אכלס בתחילה כ-30 חנויות, דוכנים ומסעדות מכל תחומי המזון.
בין העסקים הבולטים שפעלו במקום היו מסעדנים מובילים כמו יובל בן נריה מ"טאיזו", דיוויד פרנקל שפתח את "פרונט קיוסקט" - בית פיצות ופסטות, השף אבנר לסקין, בית האוכל האסייתי "גו נודלס", השווארמה של "כתר המזרח" וחנויות גבינות ובשר. במתחם הוקצו כ-500 מקומות ישיבה בתוך השוק המקורה ובישיבה חיצונית, והמקום שקק חיים בשעות הצהריים.
מכה אחר מכה
הקמת השוק התבססה על עשרות אלפי העובדים באזור, רובם מתחום ההייטק. אולם כבר בשנתיים הראשונות להפעלתו, חלק מבעלי המסעדות המובילות התאכזבו ועזבו. בעשור האחרון עזבו חברות הייטק רבות את האזור על אלפי עובדיהן, מגפת הקורונה פגעה קשות בשוכרים, ומלחמת חרבות ברזל הנחיתה מכה נוספת. לפני שנה נותרו במקום שבעה עסקים בלבד.
לאחר מספר שנים מכרו אנסקי וחמד את ניהול השוק לקבוצת "יובלים". אולם ב-30 בינואר 2024 הודיע אלברט עמית מ"יובלים", שניהל את השוק באמצעות חברת "אן בסדר בע"מ", כי הוא פורש מניהול השוק בשל אי-קבלת דמי ניהול מהשוכרים. הניהול עבר ישירות לחברת סמל"ת, יבואנית הרכב שבבעלותה השטח.
חברת סמל"ת שקלה תחילה לסגור את השוק, אך החליטה לנהלו בעצמה תוך ביצוע שינויים. "קבוצת סמל"ת תמשיך לפעול לרווחת בעלי העסקים במתחם שוק צפון הפועלים על פי התנאים המוסכמים. אנו מזמינים את כולם להגיע לשוק צפון ולהנות מחוויה קולינרית ייחודית", נמסר מהחברה לפני כשנה.
עוד הודיעה סמל"ת כי בשוק יישארו 7-8 דוכנים וחנויות על שטח של כ-400 מ"ר, וכי היא בוחנת להשכיר את יתרת השטח לסופרמרקט או חנות גדולה אחרת מתחום הקמעונאות.

"המקום ריק ועצוב"
איילת בהט-שרייבר ובעלה רוני שרייבר, בעלי רשת "רוטיסרי צ'יקן קלאב", הקימו את הסניף הראשון שלהם בשוק צפון ביום פתיחתו. כיום יש להם שישה סניפים ברחבי הארץ, האחרון נפתח ב"ביג פשן" גלילות.
"המקום ריק ועצוב. הלך הרוח הוא שהשוק סגור", אומרת בהט-שרייבר בשיחה עם "מאקו". לדבריה, נותרו בשוק רק ארבעה עסקים. "נכון שהעזיבה של חברות ההייטק גרמה לירידה בעסקי האוכל, אבל לי יש את הקהל שלי שלא מוותר על האוכל שלנו, גם מחוץ לרמת החייל. לכן החלטתי לעבור למקום אחר ברחוב הנחושת. אני מאמינה ששאר העסקים ייסגרו או יעברו גם הם".
לשאלה מה קרה לתוכניות של סמל"ת להשקיע ולאושש את השוק, היא משיבה: "צריך להשקיע ואין מי שרוצה להשקיע. עשו ניסיונות למצוא מישהו שייקח את הניהול על עצמו, כנראה שלא מצאו. לנהל שוק אוכל זו לא חלטורה - השוק בשרונה מרקט עובד כמו שצריך, כי ההנהלה משקיעה שם בניהול, בשיווק. חברה שמנהלת תחום כזה צריכה לפעול כמו חברת הפקות. נראה לי שוויתרו על השוק".
נעזרים במשלוחים כדי לשרוד
איתי עדיקה מפעיל מזה כארבע שנים את מסעדת "עדיקה מטבח ירושלמי" בשוק צפון. עדיקה, נכד למשפחת עזורה הירושלמית (בעלי מסעדת עזורה הידועה בשוק מחנה יהודה), העביר את המסעדה שלו משוק הנמל לשוק הצפון לפני שנתיים וחצי.
לפני שנה וחצי היה עדיקה עדיין אופטימי לנוכח התוכנית שסמל"ת מגבשת למקום. "במקום שוק צפון יהיה מיני שוק צפון, אבל העסקים שנשארו יפרחו", אמר אז.
אולם מאז עזבו עוד כמה עסקים את השוק. "סמל"ת הבטיחה כל מיני רעיונות, ניסו להכניס דוכן ירקות ופירות במקום 'נוי השדה' שיצאו, רצו לפתוח סופר גדול, אבל כלום לא קרה", מספר עדיקה. "נשארנו ארבעה - אני, רוטיסרי שיוצאת בקרוב, סלטיה ובית קפה. הבעיה היא שסמל"ת, באמצעות חברת הניהול שלה לשוק, לא מנהלת אותו ולא את הבניין כמו שצריך, הן מבחינת קידום המתחם ושיווקו והן בתחזוקה שלו".
לדבריו, שוק האוכל בכלל נמצא במצוקה מאז הקורונה, כשרבים עברו לעבוד מהבית. "לאחר מכן המלחמה, המסעדות חבוטות והמון נסגרו. ברמת החייל ההייטק עזב, ויש פה בעיקר חברות בתחום הרפואה. אבל אני התגברתי על המכשולים, כי הביקוש למאכלים שלנו, למותג שלנו, ממשיך להיות גבוה, ואני נעזר היום בחברות המשלוחים שמביאות את האוכל שלי לכל מקום בתל אביב וסביבתה. ויש לי גם קהל נאמן שמגיע בכל יום שישי לאכול פה בשוק. העסק שלי מפרנס כמה משפחות ואנחנו חיים בכבוד. אותי יוציאו מפה אחרון ורק כשלא תהיה ברירה", הוא מדגיש.