mako
פרסומת

2.2 מיליארד שקל במצטבר: למרות ההשפעות הכלכליות של המלחמה - כמה כסף תזרקו בחג הקרוב על אוכל?

לפי נתוני ארגון לקט ישראל ו-BDO, עליית המחירים מאז פרוץ המלחמה לא מרתיעה את הציבור הישראלי – שצפוי להוציא כ-3,400 שקלים בממוצע על קניית מזון לחג הפסח. מתוכם, כ-530 שקלים בממוצע ייזרקו לפח

מערכת כסף
mako
פורסם:
פחי מחזור, פח כתום, פח כחול
פחי מחזור, פח כתום, פח כחול | צילום: Jose HERNANDEZ Camera 51, shutterstock
הקישור הועתק

לקראת חג הפסח 2024 ועל אף התייקרות סל המזון בכלל, ומחירי הפירות והירקות בפרט – הציבור הישראלי צפוי להוציא 8.7 מיליארד שקלים על מוצרי מזון לחג. מסכום זה צפוי אובדן חסר תקדים של כ-250 אלפי טונות בשווי של כ-2.2 מיליארד שקלים, ומתוך כ-3,400 שקלים שמשקי בית יוציאו על מזון – כ-530 שקלים יאבדו. כך עולה ממחקר מיוחד שערך ארגון הצלת המזון הלאומי, לקט ישראל, בשיתוף BDO.

על פי הנתונים, במהלך תקופת החג האובדן בענף הקמעונאות מוערך בכ-42 אלפי טונות, בשווי של כ-480 מיליון שקלים. בקרב משקי הבית, האובדן הינו בשווי של כ-1.3 מיליארד שקלים. במדינת ישראל, שבה ההוצאה על מזון גבוהה יחסית בהשוואה בינלאומית, אובדן מזון מהווה אחד מהמרכיבים המשפיעים על יוקר המחייה: הן ההוצאה העודפת על מזון והן השפעת האובדן על התייקרות המזון.

אזרחים נערכים למלחמה
אזרחים בסופר

עוד עולה מהדוח, כי מלחמת "חרבות ברזל" העמיקה את הפגיעה באוכלוסיות החלשות, ואף צפויה להגביר את מצב אי-הביטחון התזונתי בקרב אוכלוסייה זו. אחת הסיבות לכך היא הירידה המשמעותית בהיקף המזון להצלה שמועבר לאוכלוסיות הנזקקות, כתוצאה מפגיעה בחקלאות המקומית.

הפגיעה בחקלאות - והמחיר

המלחמה הביאה לפגיעה משמעותית בחקלאים ובענף החקלאות ברבדים שונים, כאשר המרכזי מבניהם הוא הפחתה בהיקף התוצרת החקלאית הזמינה למשק, וגידול באובדן המזון. הסיבות לכך הן הפחתה של כ-40% מכוח העבודה בענף, והגבלת גישה לכ-30% משטחי החקלאות בישראל הנמצאים באזור הנגב המערבי וקו העימות. כתוצאה מכך חל גידול מסיבי בייבוא מזון, ונרשמה עלייה של עשרות אחוזים במחירי התוצרת החקלאית.

פרסומת

גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "בשנה מורכבת, בזמן שחקלאי ישראל ניצבים אל מול שלל אתגרים קיומיים, המשפיעים באופן ישיר על ענף החקלאות ועל הצרכן הישראלי – אלפי מפונים שעדיין לא שבו לבתיהם ואזרחים שהתווספו למעגל העוני, נושא הביטחון התזונתי חשוב מאי פעם. הנתונים מדגישים באופן מובהק את הפערים החברתיים, שמתרחבים לאורך כל השנה, ובמיוחד בימות חג הפסח. אנשים רבים יציינו את חג הפסח סביב שולחן דל, ללא יכולת להבטיח ביטחון תזונתי הולם. למרות הצעותינו הרבות לפתרון יעיל ומהיר לבעיה באמצעות הצלת מזון, נראה שמקבלי ההחלטות אינם מגלים עניין אמיתי בטיפול בנושא".