הממרחים הכי טעימים ליד החלה של שישי
אם על שולחן השבת שלכם מוגשת חלה רכה ותפוחה, לא יכול להיות שלא ילוו אותה כמה ממרחים-סלטים שיקפיצו את כל האירוע מעלה. ממרחים עשירים ומתובלים (יש גם חריף!), כאלה שאפשר לנגב לצד המנות הראשונות אבל גם יפנקו יופי את העיקריות. הנה כמה מתכונים מנצחים

האריסה הכי טובה בעולם
תקראו לה אריסה, עריסה, הריסה, חריסה, זה לא משנה. הממרח החריף המיתולוגי הזה (ובגרסתו המתוקה) הוא מתכון חובה בכל מטבח צפון אפריקאי שמכבד את עצמו. אריסה מבוסס על פלפל חריף, לרוב מיובש, וביחד עם תועפות שום, תבלינים ושמן הוא הופך למטבל עשיר וחרפרף שמרים את הטעם של כל מה שהוא נוגע בו. המתכון הזה הוא של עינת אדמוני, שפית ומחברת ספרי בישול והיא גם אחת השפיות שהביאו את המטבח הישראלי לניו יורק לפני כמה עשורים. אדמוני משתמשת בפלפלים מסוג קאיין הפופולריים יותר בצפון אמריקה, ואם אתם לא מוצאים כאלה, פלפל שאטה מיובש או כל פלפל חריף מיובש אחר יתאימו בהחלט.

פסטו ביתי מעשבי תיבול טריים
איך אנחנו אוהבים פסטו. הממרח האיטלקי הזה כל כך טעים וארומטי, שקשה לזכור שהוא גם מאוד בריא. המתכון הזה של כוהנת הבריאות פיליס גלזר הוא בגרסה הקלאסית, אבל אפשר לשחק עם המרכיבים וליצור את הפסטו האהוב עליכם. כוסברה במקום בזיליקום? טעים. אגוזי מלך, פקאנים, פיסטוקים או תערובת של כולם במקום צנוברים? טעים. מעדיפים לוותר על הגבינה ולקבל פסטו פרווה? טעים. הדבר היחיד שלא היינו מזיזים פה זה את שמן הזית. אבל כל השאר מודולרי לחלוטין וילווה באהבה את הארוחה.

ממרח צ'רשי משודרג
המטבח היהודי-טריפוליטאי הביא לארץ אוצרות קולינריים שהפכו לאהובים בכל בית בישראל. תראו לנו אחד שמוכן להגיד לא לקוסקוס, מפרום או חריימה. לצד כל אלה, מוגש תמיד בארוחות על טהרת המטבח הזה גם סלט צ'רשי (או טרשי), שמבוסס על דלעת, הירק הכי נכון לסתיו. במתכון הזה יש גם בטטה, ושני המתקתקים האלה מקבלים קיק חרפרף וערימות תבלינים שהופכים את הכל לממרח מיוחד וטעים שישמח כל מנה שתגישו לידו (ויעבוד מעולה כמובן בתור ניגוב לחלה של שישי).
מטבוחה עם טריק
מטבוחה מבוססת על מרכיבים מאוד פשוטים, אבל השילוב של כולם יחד הופך למעדן של ממש לאחר בישול ארוך. לב העניין פה הן כמובן העגבניות, שנרקחות יחד עם פלפל חריף, פפריקה ושום, וטעמן החמצמץ-מתקתק משתנה מקבל גוונים אחרים לגמרי. זה באמת לא מתכון מורכב בשום צורה, אבל שלב אחד בו יכול להעיק ממש: קילוף העגבניות (לא כדאי שיהיו קליפות במטבוחה). ליעל קצב יש טריק מעולה איך להתגבר על זה בקלות בדרך למטבוחה אליפות.

טחינה סלק
אין הרבה שולחנות שישי או שבת בלי טחינה, ואפשר בקלות לכנות אותה הבסטי של החלה. אנחנו לרוב מכינים אותה נטורל, ורצוי כמה שיותר לבנה, אבל הגרסה הזאת היא שדרוג שהוא גם מעניין, גם אסתטי וגם מעניק תוספת קטנה של בריאות. כל מה שצריך זה להוסיף לכל העסק חצי סלק קטן מבושל. טוחנים אותו למרקם חלק במעבד מזון ביחד עם הטחינה ושאר המרכיבים, ומוסיפים עוד טעם וגוון מעניינים לשולחן.

כבד קצוץ קלאסי
הגרסה היידישאית לפטה כבד אווז היא כנראה אחד המאכלים הכי מזוהים עם יהדות אשכנז. כבד קצוץ, שנאכח לרוב בחגים ובשבתות והוא הכוכב של פסח, מוגש ברוב הדליז היהודים הצפון אמריקאים ויש גם לא מעט מקומות בארץ שמגישים אותו, פשוט כי הוא טעים, מנחם ומחבר אותנו לשנים ארוכות של מסורת קולינרית. אין מלווה פופולרי ממנו לחלה, ואין ראוי ממנו לעלות מדי פעם על שולחן ארוחת השבת. הנה הוא בגרסה של מסעדת בתיה המיתולוגית.
>> ויש לנו גם מתכון לכבד קצוץ של אהרוני

ממרח קישואים בטעם כבד
הממרח הזה בא לעולם בימיה הראשונים של המדינה, ימי צנע שהתאפיינו במיעוט מצרכים, תורים ארוכים ותלושי מזון. הרפרטואר הקולינרי המפואר של יהדות התפוצות חיפש תחליפים, וכשכבד הפך למצרך נדיר הוא הומר בממרח חצילים, שכל דימיון בינו לבין המקור היה בגוון. עם הזמן נוצרה גרסה נוספת עם קישואים, שלדעתנו האישית לא צריכה להיחשב תחליף אלא זה ממרח נפלא שעומד לחלוטין בפני עצמו. המתכון מבוסס על קישואים צלויים ובצל מטוגן, אגוזי מלך וביצים קשות. טוחנים ומקבלים ממרח טעים ביותר.

סחוג תימני
אתם מכירים את הגרסה החיוורת שלו מהסופר, אבל סחוג תימני טרי הוא אופרה אחרת לגמרי. הסחוג יתאים לכל הממרחים כמעט, והקיק החריף שלו יקפיץ את כל החוויה. כן, זו גרסה בהחלט חריפה. אפשר להוסיף ממנו בעדינות (זה בסדר, אנחנו מכירים כאלה שמעמיסים עם כפית) אבל בהחלט מומלץ לא לוותר על ממרח מהסוג הזה, עם העוקץ. המתכון הזה של גיל חובב הוא לסחוג תימני אסלי ב-7 מרכיבים. ותודו שאף פעם לא הכנתם משהו שמתחיל ב" קחו 15 פלפלים חריפים".
אם אתם מעדיפים גרסה אחרת לחריף, אז זה הסחוג של הטריפוליטאים והוא יעשה את אותה עבודה ממש: מתכון לפלפל צ'ומה של אהרוני.

נראה לכם שנשאיר אתכם עם כל הממרחים האלה בלי שום פחמימה לניגוב?
ואלה מתכוני החלות הכי חגיגיות שיש
אולי אתם בכלל מחפשים מתכונים חדשים להוסיף למועדפים? הנה המתכונים הכי אהובים של צוות מדור האוכל של mako