mako
פרסומת

טריים ויבשים: כל מה שצריך לדעת בשביל להצליח עם שמרים

האם אפשר להחליף בין שמרים טריים ליבשים ולהפך? איך יודעים שהשמרים לא מקולקלים? כמה זה 10 גרם שמרים יבשים בכפות? האם צריך לערבב את השמרים במים לפני ההוספה לבצק? כל השאלות האלה ועוד - אחת ולתמיד מקבלות תשובה

הדר אליאס
mako
פורסם: | עודכן:
חלת כתר לפני אפייה
חלת כתר לפני אפייה | צילום: חן שוקרון, mako אוכל
הקישור הועתק

מה הבדל בין שמרים טריים לשמרים יבשים?

אחת השאלות הראשונות שעולות כשמתחילים לאפות עם שמרים היא מה עדיף – שמרים טריים או שמרים יבשים? נגלה לכם כבר את הסוף: זה לא באמת משנה. אבל בהחלט יש הבדלים בין שמרים טריים ליבשים:

שמרים יבשים מגיעים בצורת מעין פירורים, ולשמרים הטריים שתי גרסאות: פירורים או קובייה.

ההבדל העיקרי בין שמרים טריים ליבשים הוא אחוזי הלחות. בעוד ששמרים טריים מורכבים ממשהו כמו 70 אחוז מים ו-30 אחוז תאי שמרים פעילים, השמרים היבשים, כשמם כן הם, ואין בהם כמעט לחות. זאת הסיבה ששמרים טריים הם עדינים יותר, מתקלקלים מהר יותר ודורשים קירור גם לפני הפתיחה.  

חיי המדף של השמרים הטריים (שנקראים גם שמרים לחים) קצרים יותר באופן משמעותי. בעוד ששמרים יבשים יכולים להחזיק מעמד אחרי הפתיחה בצנצנת במקרר חודשים ארוכים, תאריך התפוגה של שמרים טריים הוא בדרך כלל קרוב, ברמה של כמה ימים בלבד. בעוד שאת השמרים הטריים מוצאים במקררים של הסופר (בצורת גרגירים או קובייה), את השמרים היבשים תמצאו באגף הקמחים והאפייה, בדרך כלל באריזת ואקום. 

אז מה עדיף? לאופה הביתי זה לא באמת משנה, מה שחשוב זה ששמרים יבשים הם נוחים יותר לעבודה.

חלה מקומחת מ-4 רצועות
היחס הוא בדרך כלל 50 גרם שמרים טריים לקילו קמח | צילום: יוגב מאיר, מתכון עם סיפור

איך יודעים שהשמרים טובים?

השאלה הזו נוגעת בעיקר לשמרים טריים, שתוקפם קצר יחסית והם רגישים יותר. דבר ראשון, בודקים את תאריך התפוגה. אם השמרים עדיין בתוקף, אפשר לערבב אותם עם מעט מים פושרים וסוכר ולחכות כמה דקות. אם נוצרת שכבה של קצף - השמרים בסדר.

איך ממירים שמרים טריים ליבשים?

היחס בין שמרים טריים לשמרים יבשים הוא בערך 3:1. כלומר, אם המתכון עושה שימוש בשמרים טריים ואתם משתמשים ביבשים - תצטרכו לחלק את הכמות ב-3.

50 גרם שמרים טריים = 16-17 גרם שמרים יבשים. 

25 גרם שמרים טריים = 8-9 גרם שמרים יבשים.

עוגת שמרים עם שקדים ותמרים
רוצים להמיר שמרים טריים ליבשים? חלקו את הכמות ב-3 | צילום: נופר צור, mako אוכל
עוגת שמרים עדי קלינגהופר
רוצים להמיר יבשים לטריים? הכפילו ב-3 | צילום: עדי קלינגהופר , יחסי ציבור
פרסומת

איך ממירים שמרים יבשים לטריים?

באותו אופן, אם המתכון דורש שמרים יבשים ולכם יש שמרים טריים - תצטרכו להכפיל את הכמות ב-3. 

10 גרם שמרים יבשים = 30 גרם שמרים טריים.

5 גרם שמרים יבשים = 15 גרם שמרים טריים.

כמה גרם זה כף שמרים יבשים?

כף שמרים יבשים שוקלת בערך 10 גרם. 

כמה זה כפית שמרים יבשים?

כפית שמרים יבשים שוקלת בערך 3 גרם.

כמה זה 50 גרם שמרים בכפות?

50 גרם שמרים יבשים הם בערך 5 כפות. 

לחמניות כמו בגן - מוכנות
פוחדים שהשמרים לא טובים? יש דרך לבדוק | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

האם צריך לערבב את השמרים במים לפני ההוספה לבצק?

אם משתמשים בשמרים יבשים, ויודעים שהם טובים ובתוקף, אין צורך. לגבי שמרים טריים - יש כאלה שמגיעים בצורת קובייה שצריך לפורר לפני השימוש. אם אתם משתמשים באלה, עדיף לפורר את הקובייה קודם במים ולהמס אותה בפנים, כדי לוודא שהשמרים יתפזרו בבצק באופן אחיד. אם משתמשים בשמרים טריים בגרגירים, אין צורך בהמסה מוקדמת.

כמה שמרים צריך לקילו קמח?

כמות השמרים המומלצת משתנה מבצק לבצק, אבל באופן כללי לבצק שמרים מקילו קמח נהוג להשתמש ב-50 גרם שמרים טריים, או 17 גרם שמרים יבשים. לבצקים בהתפחה ארוכה, כמו בצקי פיצה, משתמשים בכמות שמרים קטנה יותר.