mako
פרסומת

הניתוח הנפוץ שהסתבך: איך מתמודדת הריאליטי חיה בלי קיבה?

דורין עבדן, מתמודדת "מאסטר שף", מצאה את עצמה מתמודדת עם מקרה רפואי נדיר ומסוכן, כזה שעלול לקרות מבלי אזהרה מוקדמת. היא חיה ללא קיבה - מצב חריג שנכפה עליה בעקבות סיבוך בניתוח. מאחורי סירי התבשילים מסתתרת מציאות יומיומית לא פשוטה עם הרבה כאב. דיברנו עם כירורג בכיר שעשה סדר: כיצד נמנעים מזה ואיך חיים ללא אחד האיברים החשובים בגוף?

נועה ברקאי
יובל פלד
פורסם: | עודכן:
דורין עבדן
צילום: מאסטר שף, קשת 12
הקישור הועתק

דורין עבדן, שעברה ניתוח נדיר לכריתת קיבה בעקבות בעיות רפואיות מורכבות, מצאה את עצמה אחרי השינוי הדרמטי בחייה מול אתגר מסוג אחר - התמודדות במטבח של "מאסטר שף". בתוך תחרות אינטנסיבית, היא בחרה להציג למצלמות לא רק את יכולות הבישול שלה אלא גם את סיפור חייה יוצא הדופן, האהבה לאכול ולהאכיל לצד חיים ללא קיבה כלל.

שוחחנו עם המתמודדת על המקרה הרפואי הנדיר, ובמקביל עם דוקטור גיא אלעד, כירורג בכיר בבית חולים מאיר, שהסביר כי מקרים של כריתת קיבה מלאה הם נדירים במיוחד, וכי מדובר באתגר רפואי גדול: החל מתזונה מותאמת, דרך סיכונים בריאותיים נלווים ועד ההתמודדות היומיומית. 

באודישן נגעת בזה טיפה, אבל מה בעצם קרה בתהליך קיצור הקיבה שעברת?
"הרופאים מסבירים לפני הניתוח שאחד הסיכויים יכול להיות דלף, בו הסיכות שבעזרתן סוגרים את הקיבה יכולות להיפתח. האוכל יכול לצאת מהקיבה ולעשות דלקות, לי למשל זה פגע בריאה. מכינים אותך לזה שהסיבוך עלול לקרות, אבל זה אמור להיות מאוד נדיר. אחרי השידור קיבלתי הודעות מבנות שקרה להם אותו מקרה. זה מטורף".

איך זה הסתבך עד לכדי סיטואציה שבה נאלצו לעשות לך ניתוח לכריתת קיבה?
"ניסו בכל מיני דרכים לסגור את החור שנוצר. כמובן שאי אפשר היה לאכול דרך הפה, אז הייתי מוזנת דרך צינורות ישר לווריד הראשי. לא מצאו לזה פתרון, הקיבה לא הצליחה להשתקם והוחלט על כריתה מלאה".  


עבדן הסבירה כיצד קיבלה את הידיעה שהיא צריכה לעבור תהליך של כריתה מלאה: "עברתי כל כך הרבה טיפולים, שהגעתי לפתרון סופי שבו אין מה לעשות חוץ מלהרים ידיים. זה היה או לאכול עם צינורות כל החיים או לנסות משהו שיכול להציל אותי ואיך שהוא לחיות כמו בן אדם נורמלי. החלטתי ללכת על הכריתה כי לא היה לי גם מה להפסיד".

פרסומת

מה ההשלכות של זה? איך נראים החיים שלך עכשיו?
"איכות החיים ממש יורדת. בעיקרון אני לא יכולה לאכול שום דבר עם סוכר. גם פחמימות צריכות להיות באיזון, כי נוצר מצב שהסוכר עולה בבת אחת ואז נופל. צריך לדעת מה וכמה לאכול. יש דברים שגורמים לכאבים כרוניים בבטן, יציאות מרובות. אי אפשר ללכת לכל מקום ולאכול בחוץ. זה קצת קשה אבל אני כבר התרגלתי".

לאדם רגיל זה נשמע מטורף. איך אפשר לאכול בלי קיבה?
"המעיים מעכלות את האוכל. הוא עובר דרך הוושט ישירות למעי וזו בעצם הבעיה. אין ויטמינים בגוף, כי זה לא מתעכל כמו שצריך. אני מקבלת זריקות חודשיות של ברזל וויטמין בי 12".

איך זה להתעסק כל היום באוכל כשזה הקושי הכי גדול שלך?
"למדתי לאהוב את האוכל ולהעריך אותו יותר. אני לא יכולה לאכול מנות ענקיות כמו פעם, אז כשאני שמה לי משהו אני נהנית ממנו הרבה יותר. לבשל תמיד היה התחביב והאהבה שלי, אז אני עדיין אמשיך לעשות את זה".

כשאת מבשלת יוצא לך לטעום את הדברים שאת מכינה? או שאת לא מרשה לעצמך?
"כשאני מכינה דברים עם בשר אני לא טועמת כמעט. הטעם משתנה אחרי הניתוח, אבל אני חייבת לטעום מה שאני מגישה".

כמה זמן את מתמודדת עם המצב הזה?
"הניתוח שרוול היה ב-2010 והכריתת קיבה בערך 8 שנים".

המצב נשאר סטטי או שהוא יכול להשתפר?
"זה נשאר ככה ויכול גם להחמיר. עשיתי כבר פעמיים ניתוח של בקע בסרעפת ואני צריכה לעשות עוד אחד בקרוב. זה לא משתחרר, כל הזמן יש איזה שהוא סיבוך".

זה הרבה שנים לחיות את המצב הזה. מאיפה האופטימיות?
"אני כל כך אוהבת את החיים וכמעט איבדתי אותם. אני שמחה על כל רגע, גם אם יש קשיים אני חיה ועל שתי רגליים. כאבים זה משהו שאפשר לשלוט בו. אני לוקחת גם טיפות של קנביס אם יש התפרצות של כאבים. כל עוד אני חיה אני מודה". 

פרסומת

שוחחנו גם עם דוקטור גיא אלעד, כירורג בכיר במרכז הרפואי "מאיר", שהסביר על הניתוח עצמו: "מדובר בניתוח בריאטרי, המטרה שלו היא להפחית במשקל ולטפל במחלות שקשורות להשמנה למשל יתר לחץ דם, דום נשימה ושומנים בדם - יש כמה סוגים של ניתוחים ואחד מהם זה ההליך הזה. אני משער שאצלה היה איזשהו סיבוך שגרם לרופאים לכרות את שארית הקיבה".

איך חיים בלי קיבה? מה הן תופעות הלוואי?
"הקיבה חשובה לנו בשביל שהאוכל יגיע לשם, ולא ישר ילך למעי הדק. ברגע שאין קיבה בכלל - המטופל יסבול מכל מיני תופעות לוואי. הוא לא יספוג את המזון כמו שצריך, ירד במשקל ויכול להיכנס לתת תזונה, יכול להיות לו חוסר בוויטמינים. יש תופעה בה המעי הופך מהר מאוד מהוושט למעי הדק ולא לקיבה, אין קיבה. אז זה גורם להם להרגיש ממש לא טוב. הם מרגישים שהולכים להתעלף, מזיעים, וחווים חולשה נוראית, זה קורה כל פעם אחרי אוכל".

כיצד מטפלים במקרה כזה?
"בכל הניתוחים האלה של ההרזיה חותכים חלק מהקיבה - מבטלים אותו. במקרה שאין בכלל קיבה - צריך לאכול במשך כל היום הרבה ארוחות קטנות, לפעמים אנשים כאלה תלויים במתן של קלוריות וויטמנים ממקור חיצוני, כלומר להיות מחוברים לעירוי של אוכל דרך הווריד".

פרסומת

אפשר לחיות חיים רגילים אחרי ההליך הזה?
"כן, אפשר לחיות חיים רגילים - להביא ילדים ולטייל בעולם, אבל יכול להיות שתהיה איזושהי הגבלה, פגיעה באיכות החיים בעקבות הכריתה המלאה של הקיבה. למשל, אם החולה מחובר למזון ממקור חיצוני הוא יצטרך לקחת איתו את כל שקיות המזון שחייבות להיות בקירור, יש מטופלים שצריכים להיות מחוברים לעירוי במשך כל שעות היום. זה מאוד תלוי במצב, יש כאלה שחיים באופן רגיל לגמרי ויש כאלה שהמצב שלהם גובל בנכות משמעותית".

כמה נדיר המקרה הזה?
"צריך להגיד שהסיכוי שסיבוכים משמעותיים יקרו אחרי ניתוחים כאלה עומד על בערך שני אחוזים. בחלק משני האחוזים האלה, יש סיבוכים משמעותיים, צורך בכריתה של קיבה והזנה חיצונית. זה נחשב יחסית נדיר אבל אנחנו מתעסקים במקרים כאלה יום-יום, מקרים כמו שלה שצריך לכרות הכל הם יחסית נדירים.

לדברי הכירורג, לאחר ניתוח לכריתת קיבה מתעוררים אתגרים תזונתיים ייחודיים. "המטופלים אינם יכולים לאכול מנות גדולות, ולכן נדרשות ארוחות קטנות ואיטיות. למשל, קשה לאכול המבורגר שלם, אך אם מחלקים אותו ואוכלים לאט - הדבר מתאפשר.

אפשר היה להימנע מכריתה מלאה?
"על אף שאני לא מכיר את המקרה הזה ספציפית, אנחנו, הרופאים, בדרך כלל מנסים להשאיר קיבה כדי שיהיה איזשהו מחסן של אוכל. אנחנו לא אוהבים לחבר את המעי הדק ישירות לוושט, זה לא טוב. ברוב המקרים אנחנו מצליחים להשאיר איזושהי קיבה קטנה כדי שהמטופל יוכל לחיות איתה. במקרה שאין קיבה בכלל זה יותר קשה ומסובך לחיות עם זה".