"פגיעה במערכת העצבית ומחלות כרוניות": מהי משמעות נוכחות שאריות חומרי הדברה במזון?
חברת תבליני טעם וריח בע"מ הודיעה לאחרונה כי בתבלין כורכום בשקית השייך לה אותרו שאריות של חומר הדברה מסוג Chlorpyrifos. "צרכנים שרכשו את המוצר התבקשו שלא לצרוך אותו". כעת מסבירה מומחית מהי משמעות נוכחות חומרי הדברה במוצר מזון ומתי זה עלול להשפיע עלינו הצרכנים. החברה: "מדובר בחריגה קטנה עד מזערית"


לאחרונה הודיעה חברת תבליני טעם וריח כי בתבלין כורכום בשקית השייך לה אותרו שאריות של חומר הדברה מסוג Chlorpyrifos. "צרכנים שרכשו את המוצר התבקשו שלא לצרוך אותו", נכתב בידיעה שפרסם לאחרונה משרד הבריאות בנושא.
ההודעה, שהובילה להחזרה יזומה (ריקול) של המוצר, מעוררת שאלות רבות, בעיקר לנוכח העובדה שמדובר במוצר פופולרי במיוחד שרבים מאתנו נוהגים להחזיק אותו במטבח. כיצד שאריות הדברה מגיעות למזון שלנו - ומהן ההשלכות בהקשר?
הפרמקולוגית ד"ר מרינה תמיר צדקין, מסבירה: "באופן כללי, כל מוצר מזון שגדל בטבע עלול להכיל שאריות של חומרי הדברה. משרד הבריאות עורך בדיקות על מנת למנוע חריגות שכאלה, כפי שנעשה במקרה של דגימת פירות וירקות. למרבה הצער, לפעמים שאריות מסוכנות מאותרות במזונות שכולנו צורכים. באופן אישי, מאוד הופתעתי לגלות שמדובר במוצר הזה כיוון שמדובר בחברה מוכרת שעורכת ביקורות קפדניות ולכן באופן כללי הסיכוי שנראה מקרים כאלה בחברות כאלה הוא לא גדול, וטוב שעלו על זה והזהירו את הציבור".

לדבריה, נוכחות של שאריות של חומרי הדברה במזון עשויה להיות זניחה, אולם במקרים מסוימים היא עלולה לסכן את בריאות הציבור. "אומנם לא ברור באיזה חומר הדברה מדובר הפעם, ולא לא בכמות שנמצאה, אבל החומר השכיח ביותר הוא חומר הדברה זרחני. מדובר בחומר בעייתי מאוד שמתפרק לאורך זמן ארוך, והשפעתו ניכרת בעיקר לטווח הארוך. בהנחה שמאותרת חריגה משמעותית מהתקן, הוא עלול להשפיע על מערכת העצבים האוטונומית, לגרום למחלות כרוניות ולפגוע באיברים פנימיים. זה מסוכן בייחוד עבור ילדים קטנים בשלבי הגדילה".
כדי להימנע מסיכונים, הד"ר ממליצה לעקוב אחר עדכוני משרד הבריאות ולהימנע משימוש במוצר שבו נמצאה חריגה מהתקן.
תגובת החברה: "החריגה לא הייתה אמורה להיות, אולם מדובר בחריגה קטנה עד מזערית"
מחברת "טעם וריח" נמסר בתגובה: "נמצא חומר הדברה אחד בשם chlorpyrifos שלא היה אמור להיות בכורכום. בבדיקת שרות המזון , לשכת הבריאות באר שבע נמצא 0.175 ppm. היות שמדובר בתבלין מיובש ולא טרי, מופעל פקטור הייבוש, שבמקרה של כורכום מדובר ב-8 (על פי הוראת יצרן) ולכן התוצאה הסופית היא 0.0218 ppm.
"נכון שמדובר בחריגה שלא הייתה אמורה להיות, אולם מדובר בחריגה קטנה עד מזערית. סף הגילוי הוא 0.01 ppm. בהודעת ההחזרה היזומה נכתב בפרוש שמדובר על קוד ייצור (אצווה) אחת בלבד, מתוך מאות אלפי מוצרים שאנו מוכרים בכל חודש. שאר מוצרי הכורכום של תבליני טעם וריח בטוחים לשימוש. לבסוף מדובר בצריכת תבלינים שהשימוש בהם קטן יחסית, בין אחוז לשניים מהמוצר הסופי (אף אחד לא אוכל תבלינים), ולכן גם ההשפעה של חריגה קטנה פוחתת באופן משמעותי במקרה של שארית חומר הדברה.
"צר לנו על המקרה ואנו עושים ונעשה ככל יכולתנו לייצר מוצרים איכותיים וטובים לצרכנים שלנו. חברת תבליני טעם וריח היא חברה ותיקה ואיכותית שמייצרת מוצרים איכותיים, בעלת בקרת איכות ותקני איכות מהמחמירים בעולם".