מסרדינים ועד ירקות ירוקים: כל התחליפים הטובים ביותר לחלב
יותר אנשים בוחרים היום לוותר על מוצרי חלב - ובהחלט אפשר לעשות זאת. אבל לפני שמוציאים את החלב, הגבינות והיוגורט מהתפריט, חשוב לדעת איך לדאוג שכל מה שהגוף צריך ימשיך להגיע אליו גם ממקורות אחרים. תזונאית קלינית מסבירה איך עושים את זה נכון

יותר ויותר אנשים בוחרים לוותר על מוצרי חלב - מסיבות בריאותיות, אידיאולוגיות, רגישות ללקטוז או פשוט כי הם מרגישים טוב יותר בלעדיהם. אבל לפני שמוציאים מהתפריט את החלב, הגבינות והיוגורט, חשוב לדעת איך עושים את זה נכון - כדי לא לפגוע בבריאות ובאיכות החיים. אז אילו רכיבים חיוניים חייבים להישאר בתפריט ואיפה אפשר למצוא אותם גם בלי מוצרי חלב?
סידן - לא רק בחלב
סידן שומר על עצמות ושיניים חזקות, וגם תורם לתפקוד תקין של שרירים ומערכת העצבים. איפה תמצאו אותו?
- ירקות ירוקים כמו ברוקולי וקייל
- טחינה, שקדים וזרעים
- חלב סויה, שיבולת שועל או שקדים - בתנאי שהם מועשרים בסידן
- סרדינים או סלמון משומרים עם עצמות - מקור מפתיע, אבל מצוין
- דגני בוקר מועשרים
ויטמין D
הוויטמין הזה עוזר לגוף לספוג סידן, ולכן חשוב במיוחד כשלא אוכלים מוצרי חלב. איך משיגים אותו?
- חשיפה לשמש - 10–20 דקות ביום (בלי מסנן, אבל בזהירות)
- משקאות צמחיים מועשרים (חשוב לבדוק את התווית)
- במידת הצורך - תוסף תזונה בהתייעצות עם רופא
חלבון - לא חסר גם בצומח
חלבון חיוני לבניית שרירים, תאי דם, אנזימים ועוד. לא רק מוצרי חלב מכילים אותו אלא גם אלה:
- קטניות (כמו עדשים, חומוס ושעועית)
- טופו, טמפה, סויה
- קינואה, כוסמת
- אגוזים, זרעים וטחינה
- ביצים, בשר ודגים

צילום: Por Dream79, shutterstock
ויטמין B12 - הקאץ’ של הצמחונים
B12 לא קיים בטבע במזון צמחי, ולכן חשוב לשים לב אליו. איך משלימים אותו?
- דגני בוקר או חלב סויה/שקדים עם תוספת B12
- ביצים, דגים ועוף
- תוסף תזונה - חובה לבדוק רמות בבדיקת דם
ויטמין B2 - חשוב ופשוט להשיג
עוזר להפיק אנרגיה מהמזון ותורם לעור ולעיניים. איפה יש אותו?
- שקדים, אגוזים, זרעים
- פטריות
- דגנים מלאים
זרחן - שותף סמוי בעצמות
עובד יחד עם סידן בבניית עצמות ושיניים, וגם שותף מרכזי בהפקת אנרגיה בגוף. איפה תמצאו אותו?
- קטניות ודגנים מלאים
- אגוזים וזרעים
- פטריות, קינואה, שיבולת שועל
אשלגן - לא רק בבננות
המינרל הזה חשוב ללב, לשרירים ולמערכת העיכול. מה כדאי להוסיף לתפריט?
- בננות, תפוזים ומשמש מיובש
- בטטה ותפוח אדמה
- עגבניות, תרד ואבוקדו
- קטניות מכל הסוגים
הכותבת היא מיטל לוי, תזונאית קלינית לאומית שירותי בריאות