שנה דבש: 5 יתרונות בריאותיים של דבש
הדבש מעניק אנרגיה זמינה, מספק חומרים פעילים נוגדי חמצון, תורם להקלת שיעול ויכול לתמוך במערכת החיסון והעיכול. אילו סוגי דבש קיימים ומה ההבדלים ביניהם? כמה קלוריות יש בו? ואיך ליהנות ממנו כחלק מתזונה מאוזנת?

במשך אלפי שנים שימש הדבש – תוצר טבעי שמגיע אלינו ישר מהכוורת – כתוספת תזונתית וכמקור רפואי. כף דבש (כ-21 גרם) מכילה בממוצע 64 קלוריות. מרבית הקלוריות מגיעות מפחמימות פשוטות, גלוקוז ופרוקטוז, שמתפרקות בגוף במהירות. הדבש גם מספק כמויות קטנות של ויטמינים מקבוצת B, מינרלים כמו אשלגן, מגנזיום וברזל, וכן נוגדי חמצון טבעיים ממשפחת הפוליפנולים, ובכך תורם לשיפור מערכת החיסון.
לכן, אפשר ומותר ליהנות מ-2-3 כפיות דבש ליום, אך בזהירות, כי אלה עדיין פחמימות פשוטות. הדרך הטובה ביותר להימנע מעליית סוכר עקב אכילת דבש היא לחבר אותו למזון נוסף כמו גבינה, טחינה או בשר.

חמשת היתרונות הבריאותיים של הדבש
- מקור אנרגיה מהיר
הדבש נחשב למזון שיכול לספק "דלק זמין" לגוף. הסוכרים הפשוטים שבו נספגים כמעט מיד לדם ולכן מעניקים תחושת ערנות ואנרגיה זמינה לזמן קצר. הוא יעיל עבור ספורטאים - כף דבש לפני או אחרי אימון יכולה לשמש תחליף טבעי למשהו מתוק. - השפעה אנטי-בקטריאלית
מחקרים רבים מצאו שלדבש תכונות אנטי-בקטריאליות הודות לחומרים כמו פלבנואידים וקטונואידים, ששומרים עלינו מנזקי החמצון. הדבש נחשב לאחד מחומרי החיטוי הטבעיים המוכרים ביותר ברפואה המסורתית. - הקלת שיעול וכאבי גרון
אחת ההמלצות העתיקות והידועות ביותר היא כפית דבש להקלת שיעול. הדבש מצפה את הגרון, מרגיע את הגירוי ומאפשר שינה רציפה יותר. דבש עם כוס מים חמים יכול להקל כאבי גרון ולהפחית שיעול, בעיקר לפני השינה (אין לתת דבש לילדים מתחת לגיל שנה).
צילום: Photographee.eu, shutterstock - תרומה נוגדת חמצון
הדבש מכיל נוגדי חמצון טבעיים, רכיבים שעוזרים להגן על תאי הגוף מפני נזקים מצטברים של רדיקלים חופשיים. נוגדי חמצון אלה תורמים להפחתת סיכון למחלות כרוניות כגון מחלות לב וכלי דם, ועשויים לעכב תהליכי הזדקנות. ככל שהדבש כהה יותר, כך הוא עשיר יותר בנוגדי חמצון. לכן, זני דבש כהים כמו דבש איקליפטוס או יער נחשבים מועילים במיוחד. - שיפור בריאות מערכת העיכול
ישנו מחקר המצביע על כך שחלק מהרכיבים בדבש מתפקדים כחומרים פרה-ביוטיים, כלומר, מזינים את החיידקים הטובים במעי. איזון נכון של חיידקי המעי חשוב לבריאות כללית, חיזוק מערכת החיסון ותפקוד תקין של מערכת העיכול. נוסף לכך, מסורתית הדבש שימש כמרכיב מקל במצבי עצירות או צרבת.
דבש נוזלי לעומת סוגי דבש אחרים
הצורה המוכרת ביותר היא הדבש הנוזלי, אך קיימים סוגים נוספים. דבש קריסטלי מתגבש באופן טבעי בשל תכולת הגלוקוז שבו, אך הוא לא פחות איכותי, ולעיתים אף נחשב אותנטי יותר. דבש גולמי (Raw Honey) נחשב ל”טבעי יותר”, משום שלא עבר חימום או סינון מלא, ולכן נשמרו בו שעווה, פרופוליס ואנזימים פעילים. בעוד הדבש הנוזלי נוח יותר לשימוש במטבח ובאפייה, דבש גולמי מכיל מעט יותר רכיבים פעילים. בסופו של דבר, כל הסוגים מספקים את היתרונות התזונתיים המרכזיים, השוני הוא בעיקר במרקם, בטעם ובערך המוסף של החומרים הנלווים.

תפוח בדבש – כמה קלוריות יש במנה המסורתית?
אין ראש השנה בלי תפוח בדבש: השילוב שמסמל שנה מתוקה ובריאה. תפוח קטן כ-100 גרם מכיל כ-50 קלוריות בלבד, בעיקר מפחמימות טבעיות (פרוקטוז), עם סיבים תזונתיים, ויטמין C ואשלגן. כאשר מוסיפים עליו כפית דבש (כ-21 גרם, 64 קלוריות), מקבלים מנה מסורתית של כ-115 קלוריות בסך הכל. התפוח מוסיף ויטמינים, נוגדי חמצון וסיבים, בעוד הדבש מספק את הטעם המתוק לצד אנרגיה מהירה, כך שהשילוב ביניהם הוא גם טעים וגם בעל ערך תזונתי משלים.
לני פכט-ברגר, דיאטנית קלינית מחוזית, מכבי שירותי בריאות, מחוז צפון