מה פחות גרוע - צ’יפס או פוטטוס?
מדובר בשתי תוספות קלאסיות המוגשות לצד המנה העיקרית, אבל האם יש הבדל ביניהן מבחינה בריאותית? תזונאי קליני מסביר אחת ולתמיד מה כדאי לבחור כשאתם בדוכן המזון המהיר

צ׳יפס ופוטטוס– מדובר בשתי התוספות האולטימטיביות ששום המבורגר לא שלם בלעדיהן. גם הצ'יפס וגם הפוטטוס עשויים מתפוחי אדמה ולרוב מטגנים אותם בשמן עמוק. האם אחד מהם עדיף מבחינה בריאותית?
רמת העיבוד, שיטת ההכנה, ערכים תזונתיים, תחושת שובע וההשפעה הבריאותית: בדקנו את כל המדדים החשובים - מיד תבינו איזו מהתוספות מומלצת יותר.
מרכיבים ורמת עיבוד
הצ׳יפס הקלאסי במסעדות הוא לרוב קפוא ומוכן לטיגון. אומנם הוא עשוי מתפוח אדמה, אך בחלק מהמקרים מדובר במוצר מעובד שמכיל גם סוגים שונים של קמח, תוספים וחומרים משמרים, המאפשרים לו לשמור על פריכות ומרקם אחיד לאחר הטיגון.
הפוטטוס, לעומת זאת, נחתכים לפלחים עבים יותר, לרוב יחד עם הקליפה, ומתובלים מראש בתערובות הכוללות: פפריקה, מלח, שום; ולעיתים גם שמנים או קמחים. הם עוברים תהליך עיבוד מוקדם הכולל לעיתים קדם-אפייה או קדם-בישול.
שורה תחתונה: מבחינת המרכיבים – יתרון קל לצ׳יפס, שעשוי לרוב מתפוח אדמה בלבד. הפוטטוס לרוב כולל תיבול מוכן עם תוספים כמו שמן, קמח ואבקות – ולכן נחשב מעובד יותר.
קלוריות ושומן
למרות ההרגשה שפוטטוס עשירים יותר בקלוריות לעומת צ'יפס, הנתונים דווקא מראים אחרת. לפי מקדונלד'ס ישראל, פוטטוס מכילים פחות קלוריות ושומן בהשוואה ל־100 גרם. בעוד מנה של פוטטוס מספקת כ־186 קלוריות, צ'יפס באותה כמות מכיל כ־240 קלוריות. הסיבה נעוצה בכך שלפוטטוס יש שטח פנים קטן יותר ביחס לנפח, מה שמקטין את המגע עם השמן ומפחית את הספיגה. לכן, למרות שהפוטטוס נראים עבים ומלאים יותר – הם דווקא סופגים פחות שמן בטיגון.
שורה תחתונה: יתרון ברור לפוטטוס – פחות קלוריות, פחות שומן.

תחושת שובע
הפוטטוס נחתכים לפלחים עבים יותר, הם נאכלים עם הקליפה שלהם והמרקם שלהם מוצק ואיטי יותר ללעיסה. כל אלו תורמים לתחושת שובע מעט משמעותית יותר לעומת הצ׳יפס הדק והפריך, שנאכל במהירות ולרוב לא משביע לאורך זמן.
שורה תחתונה: יתרון קל לפוטטוס מבחינת תחושת השובע.
שיטת הכנה ובריאות כללית
ברוב רשתות המזון המהיר, גם הפוטטוס וגם הצ׳יפס מטוגנים, כאמור, בשמן עמוק, מה שלא משפיע רק על הערך הקלורי. כיוון שלרוב מדובר בשמן שעבר חימום חוזר, הוא עלול ליצור תרכובות מזיקות לגוף. כפי שציינו, מבנה הפוטטוס סופח פחות שמן בזכות היחס הנמוך שבין שטח הפנים לנפח ומכאן יתרונו גם במקרה הזה. אגב, במסעדות שדוגלות בגישה קולינרית בריאה או איכותית יותר, נהוג דווקא לאפות את הפוטטוס בתנור. במקרה כזה, ההבדל הבריאותי לעומת הצ'יפס משמעותי בהחלט.
שורה תחתונה: כשמדובר בבטיגון עמוק – יתרון קל לפוטטוס. באפייה – מדובר בהבדל חד-משמעי לטובתם.
לסיכום: אם כבר בוחרים תוספת מטוגנת – הפוטטוס הם ה"רע במיעוטו". הם סופגים פחות שמן, מכילים פחות קלוריות ושומן ותורמים מעט יותר לתחושת שובע. נכון, הם מתובלים מראש ולעיתים מעובדים – אך לא תמיד בהכרח יותר מהצ’יפס הקפוא התעשייתי.
הכותב הוא זיו זפרני דיאטן קליני וספורט