פטרוזיליה, כוסברה ונענע: יתרונות העלים הירוקים לבריאות
העלים האלה לא רק מוסיפים ניחוח וטעם לכל תבשיל, אלא גם מעשירים את התפריט בוויטמינים, מינרלים ובנוגדי חמצון. מה מכיל כל אחד מהם והאם פטרוזיליה באמת "מנקה" את הכליות?

עשבי תיבול הם אחת הדרכים הבריאות, הפשוטות והזמינות שמאפשרות לנו להוסיף צבע, טעם וערכים תזונתיים לתפריט היומי, ללא תוספת קלוריות משמעותית. בין שמדובר בסלט, מרק או בתבשיל, תוספת של פטרוזיליה, נענע או כוסברה (למי שאוהב) יכולה לעשות הבדל גדול. אז מה בדיוק תרוויחו אם תשלבו אותם בצלחת? הנה כמה יתרונות חשובים.
פטרוזיליה
מדובר באחד מצמחי התבלין הפופולריים ביותר במטבח הישראלי. הפטרוזיליה עשירה בייחוד בוויטמין C, בברזל, בחומצה פולית ובוויטמין k. כל אלה חיוניים לחיזוק מערכת החיסון, לדם ולבריאות העצם.
הברזל שמכילה הפטרוזיליה הוא ממקור צמחי (non-heme) הנספג בגוף פחות טוב לעומת ברזל ממזון מהחי. לכן, חשוב לשלב אותה עם מקורות לוויטמין C כמו מיץ לימון או עגבנייה המשפרים את ספיגתו.
אגב, מיתוס נפוץ גורס שפטרוזיליה "מנקה את הכליות", אך לא קיימת הוכחה מחקרית לכך. עם זאת, היא כן יכולה להיות חלק מדיאטה בריאה שתומכת בכלל מערכות הגוף.

כוסברה
יש שאוהבים, יש שמתרחקים, אבל אי אפשר להתעלם מהכוח התזונתי של הכוסברה. היא מכילה כמויות נכבדות של ויטמינים a,c,k ונוגדי חמצון טבעיים התורמים לבריאות העיניים והעור.
טענה נפוצה ברפואה העממית מייחסת לה תכונות של ניקוי רעלים מהגוף, אך גם במקרה הזה - אין לכך ביסוס מדעי אמיתי.

נענע
הנענע מוכרת לנו בעיקר מחליטות או כתוספת מרעננת לסלט. אבל מעבר לריח הנעים היא מכילה רכיבים תזונתיים כגון ויטמין A ברזל ומנגן. השמנים האתריים שבה, כמו המנטול, נחקרו בעיקר בהקשר של שיפור עיכול. היא מוסיפה גם ארומה וגם ערך בריאותי לתפריט, בייחוד כשצורכים אותה טרייה.

ויטמין A: חיוני לראייה תקינה (בעיקר לראיית לילה), לשמירה על מערכת חיסונית חזקה, ולבריאות העור והריריות. הוא פועל כחומר נוגד חמצון, משתתף בתהליך ההתפתחות והתמיינות של תאים, ותומך בגדילה תקינה.
ברזל: מרכיב מרכזי בהמוגלובין שבתאי הדם האדומים, המאפשר נשיאת חמצן מהריאות לכל חלקי הגוף. תומך בתפקוד תקין של מערכת החיסון, מונע אנמיה, ותורם לייצור אנרגיה.
מנגן: מינרל קורט (נדרש בכמות קטנה) המשתתף במטבוליזם של פחמימות, חלבונים ושומנים. חיוני לבריאות העצמות, לתפקוד תקין של אנזימים נוגדי חמצון ולתהליך קרישת הדם.
לסיכום: עשבי תיבול אלו הם הרבה מעבר לקישוט - הם חלק חשוב מהמטבח הבריא. הוסיפו מהם לסלטים, לתבשילים ולכריכים ותיהנו מתוספת ירוקה של טעם, ריח ובריאות.