mako
פרסומת

פגיעה בפוריות ועלייה בהשמנה: המזונות שעלולים להכיל חלקיקים של פלסטיק – וההשלכות החמורות

האם אי פעם תהיתם מה נכנס לגוף שלכם כשאתם אוכלים דגים או שותים תה? מתברר שחלק מהמזונות שאתם צורכים באופן יומי עלולים להכיל חלקיקי מיקרו-פלסטיק, מה שעלול להשפיע לרעה על הבריאות. "ברור שהגוף שלנו לא אמור לצרוך פלסטיק, ויש מחקרים שקושרים את החשיפה למגוון שיבושים הורמונליים ובעיות בריאות"

פורסם: | עודכן:
אחסון אורז בכלי זכוכית, מזווה, מדף אחסון
זהירות: המזונות שעלולים לפגוע בפוריות | צילום: Daisy Daisy, SHUTTERSTOCK
הקישור הועתק

האם תהיתם פעם מה נכנס לכם לגוף, כשאתם לוגמים את התה של הבוקר או נהנים ממנת דג לארוחת הערב? ובכן, לפי המחקרים העדכניים, לצד המזון והמשקאות, אנחנו צורכים כמויות לא מבוטלות של מיקרו-פלסטיק - חלקיקי פלסטיק זעירים שמקורם בבקבוקי שתייה, שקיות ניילון ואריזות שונות, שמתפרקים ומוצאים את דרכם למערכת המזון שלנו.

דיווחים שפרסמו לאחרונה בחו"ל הצביעו על ממצאים מדאיגים: מיקרו-פלסטיק התגלה במגוון רחב של מזונות השכיחים בשימו יומי – דגים, אורז, מלח, תה, מים מינרליים, דבש ואפילו פירות וירקות. המשמעות ברורה – רובנו צורכים פלסטיק באופן קבוע, בלי להיות מודעים לכך.

פלסטיק בצלחת

המסע של חלקיקי הפלסטיק אל תוך המזון שלנו מתחיל במקורות מגוונים:

יצורים ימיים: דגים ופירות ים אחרים עלולים לבלוע חלקיקי פלסטיק קטנים הנמצאים באוקיינוסים בשפע, משאריות זיהום שנשפך לים, ובסופו של דבר הם מגיעים לצלחת שלנו.

שקיות תה: מחקרים הראו ששקיות תה מסוימות, בייחוד אלו העשויות מחומרים פלסטיים, עלולות לשחרר מיליארדי חלקיקי מיקרו-פלסטיק וננו-פלסטיק למים הרותחים בזמן החליטה.

דגים טריים
בריאים אבל עלולים להכיל חלקיקי פלסטיק - דגים | צילום: mako

בקבוקי שתייה: אחסון מים בבקבוקי פלסטיק, בייחוד כאשר הם נחשפים לחום השמש, עלול לגרום לשחרור חלקיקי פלסטיק אל תוך המים.

אריזות מזון: מזון הארוז באריזות פלסטיק לאורך זמן (לרבות מזון מעובד, פירות, ירקות ואורז למשל) עלול לספוג חלקיקים זעירים מהאריזה עצמה.

זיהום סביבתי: חלקיקי מיקרו-פלסטיק המזהמים את האוויר ואת האדמה מגיעים בסוף גם לפירות והירקות שלנו, ועלולים אף להימצא בדבש ,מלח וסוכר.

מהשמנה ועד פגיעה בפריון – ההשלכות החמורות

נכון להיום, המדע עדיין לא מספק הוכחות ברורות לכך שהכמויות שאנחנו צורכים ביום-יום מסוכנות באופן מיידי. עם זאת, ברור שהגוף שלנו לא אמור לצרוך פלסטיק, ויש מחקרים שקושרים את החשיפה למגוון שיבושים הורמונליים שאף מובילים לתופעות עולמיות כמו מגפת ההשמנה או הירידה העולמית בשיעור הפריון. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצביעים על הפוטנציאל של המיקרופלסטיק לגרום למגוון בעיות בריאותיות, ביניהן:

שיבוש המיקרוביום במעיים: חלקיקי פלסטיק עלולים לשנות את הרכב וחיידקי המעיים, דבר שעלול להשפיע על הבריאות הכללית.

עלייה בסיכוי לדלקות כרוניות: חשיפה לחלקיקי פלסטיק עלולה לעורר תגובה דלקתית כרונית בגוף.

פגיעה באיכות הזרע ובפוריות: מחקרים מצביעים על קשר אפשרי בין חשיפה למיקרופלסטיק לבין פגיעה בפוריות הגברית והנשית.

חדירה למערכת הדם ולרקמות רגישות: חלקיקים זעירים אלה עלולים לחדור ממערכת העיכול אל זרם הדם ואף להגיע לרקמות ולאיברים רגישים שונים בגוף, כמו המוח ומערכת הרבייה.

 

מה אפשר לעשות כדי למזער את הנזק הפוטנציאלי?

ניתן להסיק כי כל צעד שננקוט כדי לצמצם את החשיפה שלנו לחומרים אלה, יתרום לבריאותנו העתידית שלנו. להלן פירוט מספר צעדים פשוטים ונגישים שכל אחד יכול להתחיל ליישם כבר היום כדי להפחית את החשיפה למיקרופלסטיק בתזונה:

העדיפו מים מסוננים או מבקבוקי זכוכית: במקום בקבוקי פלסטיק, בחרו באלטרנטיבות בריאות יותר כמו מים שעברו סינון איכותי או מים המאוחסנים בבקבוקי זכוכית רב-פעמיים.

אישה שותה תה
כן, גם תה ברשימה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
פרסומת

הימנעו מחימום מזון בפלסטיק: לעולם אל תחממו מזון בתוך כלים מפלסטיק, בייחוד במיקרוגל, והימנעו משימוש בכלי פלסטיק במטבח הביתי, שכן החום עלול להגביר את שחרור החלקיקים. העבירו את המזון לכלי זכוכית או קרמיקה לפני החימום. כמו כן, הימנעו ככל שניתן משימוש גורף במוצר חד-פעמי - נסו לצמצם את השימוש בכוסות פלסטיק ועברו לכלים רב-פעמיים. העדיפו לקנות מוצרים, כמו מלח וסוכר, שלא נמכרים באריזות מפלסטיק.

בחרו בתה בתפזורת או בשקיות נייר: אם אתם חובבי תה, העדיפו תה עלים בתפזורת או שקיות תה העשויות מנייר, והתרחקו משקיות תה בעלות מראה פלסטיק או משי.

הפחיתו בצריכת מזון מעובד וארוז: מזון מעובד וארוז לרוב בא במגע עם פלסטיק לאורך זמן. העדיפו מוצרים טריים ונסו להכין יותר ארוחות בבית מחומרי גלם עונתיים.

שטפו היטב פירות וירקות לפני השימוש.

חשוב לזכור שלא צריך להיכנס לפניקה, אבל בדיוק כפי שאנחנו מקפידים לבדוק את הערכים התזונתיים של המזון שלנו, הגיע הזמן להתחיל להסתכל גם על האריזה שלו. מה שעוטף את המזון שלנו, עלול בסופו של דבר למצוא את דרכו גם אל הגוף שלנו.

המסר ברור: אומנם בלתי אפשרי להימנע לחלוטין מחשיפה לפלסטיק בעולם המודרני, אך בהחלט ניתן ומומלץ לצמצם אותה באופן משמעותי באמצעות הגברת המודעות לשינויים קטנים בהרגלי הצריכה. 

 

עדי בצלאל, דיאטנית קלינית בכללית מחוז ירושלים