הדבר המוזר שקורה כשמשפשפים קליפת תפוז על בלון
ניסוי פשוט עם קליפת תפוז מראה איך חומרים טבעיים יכולים לגרום לבלון להתנפח ולפוצץ אותו במהירות – וזה המדע המפתיע שמאחורי התגובה

קליפת תפוז לא נראית כמו כלי נשק מסוכן במיוחד – אבל תנו לה להתקרב לבלון, ותגלו שהיא יכולה לגרום לו להתפוצץ כמעט מיד. זהו לא כוח על-טבעי אלא תגובה כימית מרתקת, שמסתתרת בתוך השמנים האתריים שבקליפה.
בתוך קליפת התפוז יש שמן אתרי בשם לימונן (limonene) - חומר טבעי שנותן לרוב ההדרים את הריח המוכר שלהם. ללימונן יש יכולת להמס פולימרים – והגומי שממנו עשוי הבלון הוא בדיוק סוג כזה של פולימר.
כשסוחטים קליפת תפוז ליד הבלון, טיפות הזעירות של הלימונן פוגעות במשטח הגומי, ממסות את מבנה המולקולות שלו ומחלישות אותו. הגומי, שכבר מתוח מאוד מהאוויר שבתוך הבלון, מאבד את היציבות שלו - והתוצאה היא פיצוץ מיידי. זו גם הסיבה שבניסוי כזה תראו שהבלון יתפוצץ בנקודת המגע עם השמן, ולאו דווקא ייקרע לכל אורכו.

התגובה הזאת לא תתרחש עם כל נוזל – למשל מים או שמנים צמחיים רגילים לא יעשו כלום לבלון. אבל שמנים אתריים מסוימים, כמו זה שבקליפת תפוז, קלמנטינה או לימון, יעבדו מצוין. וגם לא עם כל בלון אגב, התגובה הזו מתרחשת בעיקר בבלונים שעשויים גומי טבעי ללא "וולקניזציה" — תהליך שמחזק את הגומי באמצעות גיבוש מולקולות היסוד עם גופרית לשרשרות חזקות יותר. כך שאם אתם רוצים לעשות את הניסוי, תשיגו בלונים פשוטים וזולים ולא בלוני יום הולדת מפונפנים ואיכותיים.