mako
פרסומת

כתמי קשת על כלי המטבח: זו הסיבה וכך תנקו אותם

פלדת אל-חלד, המוכרת גם בכינוי נירוסטה, מתאימה במיוחד לכלי בישול ומטבח, אבל בוודאי נתקלתם בכתמים דמויי קשת המופיעים עליה. מה גורם לכתמים? האם הם מזיקים? איך מנקים אותם? שאלנו כימאי וחזרנו עם תשובות

יוליה פריליק-ניב, LIVING
LINK20
פורסם:
מחבת עם כתם חום
צילום: malinar, shutterstock
הקישור הועתק

סביר להניח שבמטבח שלכם יש כלי נירוסטה, כנראה יותר מאחד, וסביר להניח שיצא לכם להיתקל בכתמים דמויי קשת שנוצרים מדי פעם בתחתית הכלי. מה גורם לכתמים האלה? האם הם מסוכנים לבריאות? ואיך אפשר להסיר אותם? בדקנו וחזרו עם תשובות.

נירוסטה (פלדת אל-חלד) עמידה לחלודה ולקורוזיה, קלה לתחזוק וגם זולה יחסית, ולכן היא משמשת לייצור מגוון מוצרים, בהם כלי מטבח. המונח נירוסטה הוא סימן מסחרי של מוצר של חברה גרמנית המייצרת מוצרים מפלדת אל-חלד, מסביר ד"ר אבי סאייג, כימאי ממכון דוידסון לחינוך מדעי. פלדת אל-חלד מורכבת מברזל וכרום ולעתים גם ניקל, כשהמרכיב העקרי הוא ברזל. "בלי הכרום הכלי היה מחליד כי ברזל מחליד", מסביר סאייג. "כדי למנוע את תהליך ההתחמצנות יש בסירים שכבה דקיקה חיצונית ושקופה של תחמוצת כרום שאוטמת לגמרי את הסיר מפני חמצן ומים".

מחבת עם כתם חום
כתמים המזכירים קשת | צילום: malinar, shutterstock
פרסומת

כשמחממים כלי ריק בלי מים או שמן עלולים להיווצר כתמים דמויי קשת. "בשכבת הכרום השקופה והדקיקה מתרחשת תופעה דומה לזו המתרחשת בבועת סבון או כשנשפך שמן על הכביש. קוראים לתופעה הזו צבעוניות מבנית – בין השכבות הדקיקות חודר האור ונשבר בצבעים שונים", אומר סאייג.

הכלי אולי נראה שחוק, אבל התופעה לא מסוכנת ולא עלולה להזיק לכלי או לאוכל. למעשה, אומר סאייג, דווקא אי הופעת כתמים כאלה עלולה להעיד שהכלי פחות איכותי מכיוון שיש בו פחות מדי כרום. אגב, בדרך כלל אפשר למצוא על כלים מפלדת אל-חלד צירוף מספרים המציין את אחוזי הכרום והניקל. הצירוף המומלץ הוא 18/10 או 18/8 המעיד שבכלי יש 18 אחוז כרום ו-8 או 10 אחוז ניקל.

איך מנקים כלי נירוסטה?

אם הכתמים מפריעים לכם מבחינה אסתטית, הקפידו לא לחמם את הכלי בלי מים או שמן, אומר סאייג, ומוסיף שכדי להוריד את הכתמים אפשר לשפוך לכלי מעט חומץ, להמתין זמן קצר ולשפשף קלות עם ספוג עדין. אגב, שאריות מזון אפשר להוריד בקלות מפלדת אל-חלד בעזרת מים וסבון.

פרסומת

למרות הכתמים, כלים מפלדת אל-חלד עמידים במיוחד והחומר "משתבח לאורך השימוש", הוא אומר. "זה החומר הכי טוב לבשל בו, אולי שני רק לזכוכית, שהוא החומר הכי אדיש שיש, לא סופג ולא מגיב. כלי נירוסטה טובים ילוו אתכם לכל החיים".