mako
פרסומת

עובדים מסביב לשעון: התקלות במכשירי החשמל שתוכלו לתקן בעצמכם

הורים מחממים שוב ושוב אוכל לילדים במיקרוגל, מדיח הכלים לא עומד בקצב הכלים והקומקום רותח בפעם החמישית עוד לפני הצהריים. השהות הרציפה של כל בני הבית במהלך ימי החירום האחרונים גורמת למכשירי החשמל לעבוד שעות נוספות. אלה התקלות הנפוצות שכדאי לתפוס בזמן. מה תוכלו לעשות בעצמכם ומתי אין ברירה אלא להזמין טכנאי?

ליה אור
פורסם:
מטבח לבן עם אריחים אדומים תנור אפיה
צילום: Africa Studio, SHUTTERSTOCK
הקישור הועתק

 

המלחמה בין ישראל לאיראן אילצה משפחות רבות להישאר זמן ממושך בבתים – לעיתים גם ימים שלמים בתוך ממ"דים – והשהות הרציפה הזו גורמת לעומס על מערכת החשמל ולנזק למכשירי החשמל שעובדים מסביב לשעון.

יש דברים שאפשר לטפל בהם לבד, ויש סימנים שכדאי לא להתעלם מהם. לפני שאתם מזמינים טכנאי – שווה לבדוק אם זה משהו קטן שאפשר לפתור לבד בלי לגרום לנזק. בדקנו עם טכנאי מכשירי חשמל באתר "המקצוענים".

עומס חשמל: סכנה שקטה למכשירי הבית

כשכל בני הבית נמצאים יחד במשך ימים שלמים – מבשלים יותר, מתקלחים יותר, מפעילים מכשירי חשמל במקביל, ובלי לשים לב – יוצרים עומס חשמלי על מערכת שלא תמיד ערוכה לזה. בשגרת חירום שבה מדליקים מזגן, תנור, מדיח, קומקום, מכונת כביסה ואפילו טלוויזיה באותו הזמן – נוצר עומס משמעותי שיכול לגרום לקפיצת פקק, נזק לשקע, או אפילו השבתה של רכיב פנימי באחד המכשירים.

המכשירים הכי פגיעים הם אלה שלא מחוברים למגן מתח, כמו טלוויזיות, סטרימרים, טוסטר אובנים, קומקומים ומחשבים ועוד. קפיצה קצרה במתח – גם אם לא הפילה את החשמל – עלולה להספיק כדי לגרום נזק מצטבר שלא ייראה מיד.

מה אפשר לעשות כדי למנוע נזקים: ראשית, חשוב לפרוס את השימוש במכשירים עתירי אנרגיה לאורך היום, במקום להפעיל את כולם במקביל. כך, למשל, עדיף לא להפעיל את התנור ומכונת הכביסה באותו הזמן. שנית, כדאי לבחון את התשתית הקיימת בבית: אם יש מפצלים ישנים, שקעים רופפים או שקעי קיר שמהם יוצא ריח חשוד – יש להחליף אותם מיידית. ולבסוף, מומלץ להשתמש במגן מתח איכותי, ולא להסתפק במטען מפוצל עם נורית. כל מכשיר רגיש כמו טלוויזיה, סטרימר, מחשב או מכשיר מטבח מתקדם צריך להיות מוגן, בייחוד כשהמערכת כולה פועלת תחת עומס.

מקרר: פותחים יותר, מקרר פחות

בזמן שגרה פותחים את המקרר וניגשים אליו כמה פעמים ביום. אבל בזמן שהות ממושכת בבית, בייחוד עם ילדים – הדלת נפתחת עשרות פעמים ביום. בחלק מהבתים גם מכניסים סירים גדולים, בקבוקים גבוהים ושקיות עמוסות שמונחות מול פתחי האוורור הפנימיים, בלי לשים לב שהדבר חוסם את פיזור הקור.

הסימנים הראשונים לכך: זמזום מתמשך של המאוורר הפנימי, הצטברות קרח בגב תא ההקפאה ופיזור לא אחיד של הקור. האזור העליון יהיה קר מאוד, בעוד שבתחתית הגבינות רכות והירקות מאבדים רעננות. 

מקרר מאורגן פתוח במטבח
פתוח יותר מהרגיל | צילום: Andrey_Popov, SHUTTERSTOCK

מה אפשר לעשות לבד: לרוקן מעט את המקרר, במיוחד פריטים שמול פתחי האוורור. לבדוק שהגומיות אוטמות היטב – אם הן רופפות, ניתן להדק אותן בזהירות בעזרת מים חמימים וסבון. במקרה של הצטברות קרח, כדאי לכבות את המקרר, להשאיר את הדלת פתוחה למשך 4-3 שעות, ולייבש היטב לפני ההפעלה מחדש.

פרסומת

מתי לקרוא לטכנאי: אם למרות הפשרה פנימית ופינוי עומס, המקרר לא מקרר, או שמתחילים להופיע מים בתחתית המגירות. גם רעש חריג מהמדחס או קפיצות חשמל בעקבות הפעלה מחייבים בדיקה מקצועית.

תנור אפייה: עובד שעות נוספות, מתאמץ יותר

ארוחות חמות הפכו לשגרה יו-יומית כמעט כפויה – ואנשים שאפו או בישלו עד כה פעמיים בשבוע מוצאים את עצמם מחממים תנור פעמיים ביום. החום המצטבר, יחד עם ההפעלות התכופות, מביאים את התנור לנקודת רתיחה – תרתי משמע.

הסימנים לכך: חימום איטי, מאוורר פנימי מרעיש, הפסקת פעולה פתאומית או חיווי דיגיטלי שלא מגיב. לעיתים מדובר באבק או לכלוך ש"נשרף" על גוף החימום – ולעיתים מדובר בתרמוסטט או רכיב שנשחק.

תנור מטבח מעלה עשן
שוב אופים מסביב לשעון | צילום: Shutterstock, Evgeniy Kalinovskiy

מה אפשר לעשות לבד: לנקות את גוף החימום במטלית יבשה בלבד (כשהתנור מנותק וקר לחלוטין). אם יש שאריות שומן או ריח שרוף – לנקות עם חומץ טבעי וספוג, בלי לשפשף בכוח. אם זו בעיית חימום – כדאי לבדוק אם התקלה חוזרת בכל מצב פעולה (טורבו, גריל, רגיל) או רק באחד מהם.

מתי להזמין טכנאי: אם התנור מפסיק לעבוד באמצע האפייה, אם הוא לא מחמם בכלל, או אם יש ריח שרוף גם לאחר ניקוי פנימי – ייתכן שיש תקלה בגוף החימום או בלוח הפיקוד.

מכונת כביסה: סחיטה חלשה, ריח עז, קפיצות בזמן סחיטה

כשהילדים בבית כל היום, וכשאין גישה חופשית לחצר או למרפסת – כמות הכביסות מזנקת. בגדים מהחצר, מגבות מהשימוש המרובה, בגדי בית שנלבשים ונזרקים לסל – כל אלו מצטברים לכמות כביסה שמכבידה על המכונה, גם אם נדמה שהיא "שורדת את זה יפה".

התוצאה: תוף רוטט, סחיטה שמפסיקה באמצע, ריח חזק של עובש מדלת המכונה או מתוך התוף, ולעיתים גם תקלה שגורמת למכונה להיתקע במחזור הפעלה מסוים. הרבה מהתקלות האלה לא דורשות קריאת טכנאי, אלא פשוט תחזוקה שלא התרגלנו לעשות בקביעות.

פרסומת
כביסה בתוך מכונת כביסה סגורה, כביסה רטובה
לא לשכוח לנקות | צילום: Nerksi, SHUTTERSTOCK

מה אפשר לעשות לבד: ראשית, לרוקן את פילטר הניקוז. לרוב הוא ממוקם בתחתית המכונה מאחורי פתח קטן – שם מצטברות שערות, מטבעות, נייר טישו ועוד כל מיני חפצים קטנים שנשכחים בתוך כיסי הבגדים. כדאי להניח מגבת לפני שפותחים את פילטר הניקוז שבתחתית המכונה, כדי לא להציף את הרצפה במים.

נוסף לכך, ניקוי גומיית הדלת בעזרת חומץ ומטלית יעזור להעלים ריח ולמנוע הצטברות עובש. אחת לכמה שבועות כדאי להפעיל את המכונה כשהיא ריקה עם חומר ניקוי ייעודי למכונות כביסה – או עם חומץ ביתי (5%), בתוכנית הפעלה של טמפרטורה מקסימלית (60 ואף 90 מעלות).

מתי להזמין טכנאי: אם המכונה לא סוחטת כלל, אם היא גורמת לקצרי חשמל, או אם התוף רועד בצורה מסוכנת – יש סיכוי לתקלה במשאבת הניקוז, בתרמוסטט או במייצב פנימי. עדיף לעצור את השימוש כדי לא לגרום לנזקים נוספים ולהזמין טכנאי.

פרסומת

מדיח כלים: הצטברות שומנים, ניקוז חלש, והפעלת יתר

כשהגנים ובתי הספר סגורים, ואין יציאות למסעדות – מדיח הכלים הופך לשותף מרכזי בבית. אבל כשמעמיסים אותו בכלים פעמיים ביום, ובעיקר כשלא מקפידים על ניקוי מסנן ושטיפה מוקדמת – התקלות לא מאחרות להגיע.

הסימנים הברורים: שאריות אוכל על הכלים, ריח חמוץ מבפנים, מים עומדים בתחתית המדיח, ולעיתים גם נורית חיווי שמאותת על תקלה. במקרים מסוימים, הכלים יוצאים רטובים או עם שכבת שומן דקה – מה שמעיד על חוסר יעילות שנובע מסתימה או הצפה חלקית.

הוצאת כלים נקיים ממדיח כלים, מדיח
שומני מהרגיל? | צילום: Ilya Platonov, SHUTTERSTOCK

מה ניתן לעשות לבד: לשלוף את המסנן שבתחתית המדיח (לרוב נשלף בקלות), לשטוף אותו במים חמים עם מברשת ולהוציא ממנו שאריות קשות. כמו כן, כדאי לנקות את הזרועות המסתובבות, ולוודא שאין בהן שאריות של עצמות, קליפות, או גלעינים קטנים. אחת לשבועיים מומלץ להריץ את המדיח כשהוא ריק, עם טבלית ניקוי ייעודית או עם כוס חומץ לבן במדף העליון – להסרת שומנים.

מתי חובה להזמין טכנאי: אם המדיח לא מנקז מים גם לאחר ניקוי המסנן, אם הוא משמיע רעש לא שגרתי או לא מגיב לפקודות, ייתכן שהבעיה היא במשאבה או בלוח הפיקוד. אין לנסות לפרק חלקים פנימיים לבד, מחשש להתחשמלות או להצפת מים.

פרסומת

מזגן: ריח של טחב, טפטופים, וחולשה בקירור

ביום רגיל המזגן מופעל לכמה שעות, בעיקר בשעות החמות. אבל כשכולם נמצאים בבית, וסוגרים את החלונות למשך ימים שלמים – המזגן הופך למכשיר המרכזי שמאפשר נשימה. הפעלה רציפה כזו, במיוחד בחללים קטנים ולחים כמו ממ"דים, יוצרת עומס על המסנן, על מערכת הניקוז, ולעיתים גם על היחידה החיצונית, בעיקר אם אין אוורור מספק.

הבעיות הנפוצות: הצטברות ריח של טחב, טפטופים לתוך החדר, קירור שנחלש, או רעש בלתי שגרתי מהיחידה הפנימית. לפעמים תיתכן גם קפיצה של ממסר הפחת של לוח החשמל בזמן הפעלת המזגן. זאת בעיקר כשמפעילים כמה מזגנים בו זמנית עם מכשירים אחרים.

מזגן, ניקוי מזגן
פילטרים תחילה | צילום: triocean, Shutterstock

מה אפשר לבדוק לבד: השלב הראשון הוא תמיד ניקוי הפילטרים של המזגן. יש להקפיד לכבות אותו, לפתוח בעדינות את מכסה היחידה הפנימית, להוציא את הרשתות ולשטוף אותן תחת מים פושרים וללא סבון. לא כדאי להתעצל, אלא רק לאחר ייבוש מוחלט להחזירם למקום. אחרת, יתפתח בתוכו עובש שתתקשו להיפטר ממנו. מעבר לכך שהריח שייפלט מהמזגן יהיה בלתי נסבל, זהו מפגע תברואתי שיגרום לפיזור נבגי עובש בחלל הבית. ניקוי הפילטרים בהחלט יכול להחזיר את עוצמת קירור ולמנוע רעשים במהלך ההפעלה. אם המזגן מטפטף – ייתכן שהצינורית החיצונית סתומה או שגוף הניקוז מלא. אפשר לנסות לשאוב בעדינות עם שואב אבק מהצינורית (מחוץ לבית).

פרסומת

מתי לקרוא לטכנאי: אם הריח לא נעלם גם אחרי ניקוי, אם המזגן משמיע רעשים חריגים או ממשיך לטפטף – ככל הנראה יש הצטברות פנימית של לחות, סתימה בצינור הניקוז או בעיה באיזון היחידה. גם מקרי קפיצת חשמל חוזרים שמתרחשים מיד לאחר הפעלת המזגן, מעידים על תקלה חשמלית שדורשת טכנאי מיזוג.

מכשירי החשמל הקטנים: לא משתלם לתקן, אך מוטב להפסיק להשתמש בהם

הם אמנם לא תופסים מקום מרכזי כמו תנור או מקרר, אבל כשהמטבח פעיל כל היום – דווקא המכשירים הקטנים הם שעובדים הכי הרבה. קומקום חשמלי, טוסטר ומיקרוגל, כולם חווים עומס בשימוש שגרתי, שלא לומר בזמן מלחמה. 

בניגוד למכשירי חשמל גדולים, כמעט לא משתלם להזמין טכנאי עבור מכשירים קטנים. גם אם יש מי שיתקן, המחיר לא מצדיק את ההשקעה, ובמקרים מסוימים – עלול להיות מסוכן להפעיל אותם שוב אחרי תקלה. לכן, ההתמקדות כאן היא במה שניתן למנוע מראש, ובזיהוי הסימנים לכך שהגיע הזמן להחליף.

קומקום חשמלי

הרתיחה נמשכת יותר מהרגיל? נשמע רעש "מבעבע" שמלווה בקפיצות מים קטנות? אלו סימנים קלאסיים להצטברות אבנית על גוף החימום הפנימי.

מה אפשר לעשות לבד: להרתיח מים עם חומץ ביחס של 1:1, להשרות כחצי שעה ולשטוף היטב. פעולה זו תסיר את האבנית, תשפר את מהירות הרתיחה – ותאריך את חיי הקומקום.

מתי לא להתלבט – ולהפסיק להשתמש: אם הקומקום לא נדלק, קופץ פקק או משמיע רעש חשמלי – לא לנסות לתקן. עדיף לרכוש חדש.

ניקוי מיקרוגל עם חומץ לימון אבקת סודה
צילום: Pixel-Shot, SHUTTERSTOCK

מיקרוגל

ריח חריג בזמן חימום, הצתה רגעית, או חוסר תגובה של הצלחת המסתובבת – כולם מעידים על שחיקה פנימית או שאריות מזון שרופות.

מה אפשר לעשות לבד: למלא קערה עם מים וחומץ ולהכניס אותה למדיח לחימום של כ-5 דקות. להמתין עד שהאדים ירככו את דופנות המדיח. לאחר מכן, יש לנגב בזהירות עם מגבת.

מתי להוציא מהשקע מיד: אם יש ריח של שרוף, ניצוצות או השבתה מיידית של המכשיר – יש להימנע מלהפעילו.

מכשיר לצנימים וטוסטר אובן

פרוסות לחם שלא צונחות עד הסוף, גוף חימום שלא נדלק, או סימני חריכה על הפלסטיק – אלה התראות מוקדמות שמאותתות שגוף החימום או התרמוסטט במתח יתר.

מה כן לעשות: לנקות היטב את הפירורים והחלקים המתפרקים, תוך הקפדה על ניקוי יבש בלבד. אין להשתמש בחומרים נוזליים שיכולים לגרום להתחשמלות מסוכנת.

מה לא לעשות: אל תנסו לפרק או "לשחרר" חלקים. במקרה של קפיצת פקק או ריח של פלסטיק שרוף, יש להפסיק להשתמש במכשיר.