נומו נום: הסיבה שכדאי לכסות את תפוחי האדמה בלילה
מדוע כדאי לשמור על תפוחי האדמה שלכם בחושך, איך כיסוי בלילה מונע נביטה ושומר על טעם ואיכות, ואיך אפשר לבצע את זה נכון בבית?

כיסוי תפוחי האדמה בלילה, כך מתברר, הוא מסורת ישנה, שמבוססת על מדע המזון ונועדה לשמור על תפוחי האדמה טריים לאורך זמן. החדשות הטובות: אפשר לעשות זאת בקלות בבית. אז למה ומה קורה כשמכסים את תפוחי האדמה?
הגנה מפני אור
אחת הסיבות המרכזיות לכיסוי תפוחי האדמה היא חשיפה לאור. כאשר תפוחי אדמה נחשפים לאור, הם מייצרים כלורופיל – הפיגמנט הירוק שנמצא גם בעלים ירוקים. הכלורופיל עצמו אינו מזיק, אך הופעתו מצביעה על יצירת סולנין, חומר טבעי שמגן על תפוחי האדמה, ועלול לגרום למרירות ואף לתסמינים בריאותיים כמו כאבי בטן או כאבי ראש. כיסוי תפוחי האדמה מאט את התהליך ושומר על טעמו ואיכותו.
שליטה בטמפרטורה ולחות
תפוחי אדמה נשמרים היטב בסביבה קרירה, חשוכה ולחה במידה מתונה. מרתף הוא מקום אידיאלי לאחסון, אך רוב האנשים מאחסנים את תפוחי האדמה על השיש בבית. לכן כיסוי עוזר לדמות את תנאי המרתף, מבודד את תפוחי האדמה מהשפעות שינויי טמפרטורה ושומר עליהם מפני התייבשות. זה גם מצמצם נביטה ומפחית קלקול.

מניעת נביטה
כאשר תפוחי אדמה מתחילים לנבוט, נוצרים ניצנים ירוקים שמסמנים שהשורש מתחיל להזדקן ולעבור לשלב גדילה. אף שהוא עדיין אכיל, הנביטה מצביעה על כך שהעמילנים הופכים לסוכרים, מה שמשנה את הטעם והמרקם. כיסוי יוצר סביבה מוגנת שמאט את תהליך הנביטה ושומר על תפוחי האדמה טריים יותר לאורך זמן.
מה לעשות עם תפוחי אדמה שנבטו
אם תפוחי האדמה התחילו לנבוט מעט, יש להסיר את הניצנים לפני השימוש. אם תפוחי האדמה מקבלים צבע ירוק – לזרוק, ומהר.

איך "לכסות" תפוחי אדמה בבית:
- בחרו מכל מתאים: מיכל אטום לאור אך מאוורר, כמו קופסת קרטון, שקית נייר או סל עם פשתן.
- השאירו מספיק מקום: לא לערום את תפוחי האדמה גבוה מדי, כדי למנוע ריקבון ולחות עודפת.
- אחסנו במקום חשוך: ארון, מזווה או מרתף כדי למנוע חשיפה לאור.
- כיסוי קל: מטלית או מגבת נקייה ויבשה מעל, בלי ללכוד לחות.
- הרחק ממוצרי אתילן: אחסני רחוק מבצל, תפוחים ומוצרים שמייצרים אתילן שעלול לקצר את חיי המדף.
- אפשר גם ביום: מומלץ גם לכסות את תפוחי האדמה גם במהלך היום, ביחוד אם מקום האחסון מואר, כדי לעכב קלקול ונביטה ולהאריך את חיי המדף שלהם.