N12
פרסומת

37 מתכונים שעושים טוב על הנשמה

מה צריכה מנה בשביל לקבל את התואר הנכסף "מנחמת"? זה יכול להיות נוכחות משמעותית של חמאה או תפוחי אדמה, ולפעמים בכלל מרקם קרמי ונעים, אבל האמת? אין כאן נוסחה מוחלטת. כשפוגשים אוכל מנחם פשוט מזהים אותו. פגשנו, זיהינו, ממליצים לכם גם

mako אוכל
mako
פורסם: | עודכן:
לחם שום של קרן אגם
לחם שום של קרן אגם | צילום: קרן אגם, mako אוכל
הקישור הועתק

מה צריכה מנה בשביל לקבל את התואר "מנחמת"? זה יכול להיות נוכחות משמעותית של חמאה או תפוחי אדמה, שלא לדבר על שוקולד, ולפעמים בכלל מרקם קרמי ונעים, אבל האמת? אין כאן שום נוסחה - כשפוגשים אוכל מנחם פשוט מזהים אותו. רוצים לטבוע בתוך הצלחת? זאת כבר התחלה טובה. הנה הבחירות שלנו:

לחם שום גבינתי ורך של קרן אגם שמחלקים לריבועים קטנים וכל אחד תולש לעצמו ריבוע אחרי ריבוע ונותן למוצרלה להימתח. זה מתכון שקטן עליכם , גם אם אתם לא אופים מדופלמים.

עוד אופציה ללחם כיפי עם גבינות היא מאפה הדגל הגיאורגי - חצ'פורי. יש פה תערובת כיפית של גבינות, אפשר גם להשתמש בגבינות פחות שמנות אם רוצים, ומי שרוצה את הטאץ' הגרוזיני יכול להוסיף חלמון ביצה כמובן.

בייגלה ירושלמי של חנושה
בייגלה ירושלמי של חנושה | צילום: חנושה (בת חן שמעיה), mako אוכל

הפחמימה הקרויה בייגלה ירושלמי היא נעימה ומרגיעה לאכילה, אבל נעימה ומרגיעה לא פחות להכנה. את כל המילים שיש לידיים שלכם לומר תכניסו לתוך בצק השמרים הזה. הוא יכול לשאת הכל, והתוצאה תהיה טובה, רכה וטעימה בכל מקרה.

לחם כוסמין ללא לישה של קרן אגם
לחם כוסמין ללא לישה של קרן אגם | צילום: קרן אגם, mako אוכל

רוב המתכונים בכתבה הזאת הם עתירי קלוריות, חלקם הגדול עתירי שומן ו/או סוכר. לא כך הלחם הזה של קרן אגם. מדובר בלחם מקמח כוסמין מלא, שבניגוד גמור למה שאפשר לדמיין הוא רך כמו כרית, לא דחוס ולא יבש, ואתם יודעים מה? אפילו ללוש את הבצק לא צריך.

פרסומת
לחמניות וניליות עם מילוי תפוחים וקינמון
לחמניות וניליות עם מילוי תפוחים וקינמון | צילום: קרן אגם, mako אוכל

עוד מהלחמים של קרן אגם, אבל הפעם מקמח לבן, עם בצק בניחוח ונילי ותוספת של מלית תפוחי עץ וקינמון. אם לקבל כווייה בחך, אז בשבילן.

לביבות גבינה וריוויון מתוקות על מגש
לביבות גבינה | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

לא, לא מדובר בפנקייק (שכבודו במקומו מונח וזוהר למרחקים!) - מדובר בלביבות על בסיס גבינה לבנה ורוויון, שדואג שהן יצאו רכות רכות, וגם סוכר, וניל וקינמון לחובבים. מגישים עם דבש, סירופ מייפל או ריבה, ובמצבי חירום אפשר גם להכין מהן כריך מתוק (כפול או משולש, אנחנו לא שופטים).

בורקס בשר בתבנית
בורקס בשר בתבנית | צילום: יונית סולטן צוקרמן, mako אוכל
פרסומת

בגזרה המלוחה תמיד אפשר לסמוך על יונית צוקרמן שתציע את המנה הכי ביתית ומחממת לב שיש. אחרי התלבטות לא קצרה בחרנו לא ללכת על אחד הסירים הנפלאים שבהם היא ידועה (הם מחכים לכם כאן), אלא דווקא על מאפה מסוג בורקס, במילוי של תערובת בשרית עם פטריות. רוצים לקחת את זה עוד שלב קדימה? אפשר גם להכין רוטב. 

עוגת הגבינה הזו, שמרכיבים בתוך קערה ענקית, יכולה בכיף להספיק ל-6 מנות, אולי אפילו יותר, אבל בימים כאלה אנחנו מעדיפים פשוט להתיישב איתה על הברכיים עם כמה אנשים שאנחנו אוהבים, ולחפור בכף, ישר מהקערה לפה. בוודאי תסכימו איתנו שזאת לא העת לגינונים.

חיתוכיות סמורס. מהר, לפני של"ג בעומר ייגמר
מהר, לפני של"ג בעומר ייגמר | צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל
פרסומת

קוראים להן חיתוכיות סמורס, אבל פייר? הן פי אלף שוות: פתי בר, שוקולד, חמאה, מיני מרשמלו עם חריכה מהממת ביופיה. כלום מרכיבים, מעט עבודה - אבל וואו איזה קינוח. 

מרק שעועית
מרק שעועית | צילום: אודי אסרף, יחסי ציבור

מזג האוויר אומנם לא ממש מתאים את עצמו לזמן בשנה, ובטח שלא למצב הרוח הלאומי, אבל יש זמנים שבהם האדם צריך מולו קערה של מרק שעועית חם וטוב, ולא משנה כמה מעלות יש בחוץ. רוצים להכניס פנימה אורז מבושל? אנחנו האחרונים שנעמוד בדרככם. אפשר להכין בלי בשר, אבל אפילו יותר טעים עם. יש לכם עצמות בקר במקפיא? זרקו גם אותן לתוך הסיר, רע לא יצא מזה.

עוגת שוקולד נוסטלגית
עוגת שוקולד נוסטלגית | צילום: קרן אגם, mako אוכל

פעם - עניין של 30-40 שנה - היה אפשר למצוא את העוגה הזאת בהמון בתים, מאז היא פינתה את מקומה לעוגות אופנתיות יותר, ועכשיו, אנחנו מרגישים, זה בדיוק הזמן להחזיר אותה לחיים - בגרסה מותאמת ומשודרגת, כמובן. הבסיס הוא עוגת שוקולד פשוטה יחסית (עם שוקולד אמיתי, לא קקאו. אנחנו לא ברברים), מעליה שכבת קרם וניל (עם אינסטנט פודינג כמובן) ולסיום ציפוי של שוקולד.

פרסומת
ספגטי מיטבולס
ספגטי עם קציצות בשר | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

אנחנו מסתכלים על התמונה של הסיר הזה, וכבר מרגישים יותר טוב. שימו לב, לא מדובר במתכון הכי קל ובסיסי לספגטי עם קציצות - יש כאן עשבי תיבול גם בקציצות וגם ברוטב, ואת הקציצות מטגנים לפני הכניסה לרוטב (האמת, לא חייבים. אבל זה יותר טעים ככה). ההמלצה שלנו היא לעשות מה שכתוב, כי התוצאה באמת שווה את זה. 

עוגת קצף וקצפת של לייזה פאנלים
עוגת קצף וקצפת של לייזה פאנלים | צילום: גיא בהר, לפני, אחרי ותוך כדי, הוצאת מודן

מי שזוכר את עוגת השוקולד מלפני שתי פסקאות בטוח מכיר גם את עוגת הקצף והקצפת, שליוותה אותנו בערך באותן שנים. בזכות לייזה פאנלים, שכללה אותה בספר "לפני, אחרי ותוך כדי", העוגה עשתה קאמבק מסוים בשנים האחרונות, ומדובר בחדשות טובות לא רק למי שהיא מעוררת בו נוסטלגיה אלא גם לכל מי שיודע להעריך מרנג, קצפת ואת השילוב ביניהם.

פרסומת
לחמניות במילוי נוטלה
לחמניות במילוי נוטלה | צילום: עדי קלינגהופר, mako אוכל

לחמניות ביתיות זה תמיד טעים, אבל כשמחליפים את המים בבצק בחלב, מטמיעים בו קצת חמאה ומחביאים מילוי של נוטלה - התוצאה היא כבר בליגה אחרת.

עד חצות ביתי
עד חצות ביתי | צילום: יעל קצב, mako אוכל

רק ממיסים שוקולדים (שוקולד חלב ושוקולד לבן), מפזרים על תבנית ומשבצים ביסקוויטים - גם כיף וקל וגם טעים בטירוף.

קוגל על השולחן
קוגל ירושלמי. גם וגם וגם | צילום: דניאל לילה, על השולחן

גם פחמימה, גם מתוקה וגם בבישול ארוך (במקרה הזה, אפייה ארוכה) - השילוב הזה, ביחד עם הטעם הבאמת מטריף, הופך את הקוגל החרפרף-מתקתק למאכל הנחמה הקלאסי. 

דייסת פאי תפוחים
דייסת פאי תפוחים | צילום: רון יוחננוב, mako אוכל
פרסומת

יש כאלה שחושבים שדייסה זה אוכל תינוקות, ואין לנו מה להגיד להם למעט "פחחחחח, פראיירים". אבל גם אותם אנשים בטוח ייהנו מהדייסה הספציפית הזאת, שהיא בעצם סוג של פאי תפוחים רק בגרסה רכה ומנחמת יותר.

דייסת שוקולד
דייסת שוקולד | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

ועוד דייסת קוואקר אחת, הפעם עם שוקולד, כדי לזכור שתמיד אפשר יותר מתוק.

מרק חלב בצלים וקרוטוני קשקבל
מרק בצל צרפתי | צילום: joannawnuk, ShutterStock

מבין כל המרקים, מרק בצל הוא אחד המרגיעים ביותר. קערה כזו, עם כל התוספות הנלוות, והנפש כבר נהיית קצת יותר שקטה. 

שבלול קינמון מתוך התבנית
שבלול קינמון מתוך התבנית | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

את האמת, לא הייתם שמחים לגור בתוך עוגת שמרים? ברור שכן, ולא רק בימים של מלחמה. אז נתחיל עם שבלולי קינמון, שבנוסף לניחוחות השמרים מפיצים גם את ניחוח הקינמון מטריף החושים.

שושני שמרים קרמבו - לפני הגלגול
שושני שמרים קרמבו - לפני הגלגול | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
פרסומת

ונמשיך עם עוגת שמרים קרמבו, שהיא מעולה ומנחמת כי היא עוגת שמרים, וגם כי מוטמנים בה קרמבואים שלמים!

שושני שמרים קרמבו
שושני שמרים קרמבו | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל
פודינג תפוחי עץ עם אגוזים מסוכרים
פודינג תפוחי עץ עם אגוזים מסוכרים | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

הפודינג הזה הוא לא באמת פודינג, אלא תפוח עץ שנעטף בחמאה ונכנס לאפייה כל כך ארוכה, עד שקיבל מרקם פודינגי לגמרי. 

מרק גריסים ומנגולד
מרק גריסים | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

מרק גריסים ופטריות - קרופניק, בשבילכם - הוא עוד מרק שכולו נחמה. כאן בגרסה משודרגת שהופכת אותו לטעים אפילו יותר.

בראוניז
בראוניז אקסטרה מושחתים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל
פרסומת

הבראוניז האלה כל כך שוקולדיים וטעימים, שאחריהם בטוח תחשבו שהחיים טובים יותר ממה שהם באמת.

בראוניז קוקוס על השולחן
בראוניז באונטי | צילום: דניאל לילה, על השולחן

ועוד בראוניז, פשוט כי השילוב של שוקולד וקוקוס יכול לדעתנו לנצח הכל.

מרק אפונה עם חזה אווז
מרק אפונה | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

אחרון בגזרת המרקים - מרק אפונה, שהוא גם בריא וגם טעים למות, עם מתקתקות עדינה וסמיכות שעושה טוב על הנשמה.

חיתוכיות אגוזים וקרמל
חיתוכיות אגוזים וקרמל | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

פאי פקאן הוא משפר מצב רוח ידוע, אבל לא תמיד יש את האנרגיה, הזמן או החשק כדי להכין אותו. אז הנה גרסה סופר מקוצרת, וטעימה ממש ממש. מניסיון.

פירה מטוגן
פירה מטוגן | צילום: דנה בר-אל שוורץ, mako אוכל
פרסומת

מה יותר מנחם ומפנק מפירה? התשובה היא פירה מטוגן - כזה שבילה כמה רגעים במחיצת שמן זית וחמאה, שהשחימו אותו קצת והוסיפו לו טעמים של חטא.

לחם גבינות ושום נתלש - תלוש
לחם גבינות ושום נתלש | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

יש קסם מיוחד בלחם שאופים לבד, בעיקר כי כבר שעות לפני האכילה מתחילה חוויית הסנפת הניחוחות המשמעותית לא פחות. עכשיו קחו את אותו לחם ביתי והשחילו בין שכבותיו תערובת של חמאה, שום וגבינה. מה קיבלתם?

סינייה בשר וחצילים, Belly Pro
סינייה בשר וחצילים, Belly Pro | צילום: @thebellypro

חצילים הם מאכל שכולו נחמה, וגם השמיכה הנעימה של הטחינה החמימה מוסיפה לזה. והבשר הטחון? טוב, אנחנו אמורים לשבוע ממשהו (וזה גם טעים אש).

תפוחי אדמה מעוכים מושלמים
תפוחי אדמה מעוכים מושלמים | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

אם אתם בעניין של תפוחי אדמה מעוכים, כאן אתם יכולים למצוא מתכון בסיסי מצוין. אבל אם אתם רוצים לקחת את זה שלב אחד קדימה, עם חיזוק של אורגנו, גבינות וזעתר - זה המתכון שייקח אתכם לשם.

פרסומת
מק אנד צ'יז מהיר
מק אנד צ'יז מהיר | צילום: גיל גוטקין, mako אוכל

מחפשים את הנחמה הפחמימתית הקלאסית? מק אנד צ'יז, נו מה.

כרובית אפויה בבשמל
כרובית אפויה בבשמל | צילום: אנטולי מיכאלו, יחסי ציבור

יש משהו אייטיזי באפייה של ירק מוקרם בבשמל, אבל מי אנחנו שנצא נגד האייטיז? אם זה הקטע שלכם, ראשית אין לכם שום סיבה להתבייש, ושנית - המתכון הזה הוא בול.

מוסקה
מוסקה | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

הבשמל שולח אותנו ישר למחשבות על מוסקה, עם השילוב הקסום שכבר פגשנו פה של בשר טחון וחצילים, אבל חכו - גם לשומרי הכשרות יש פתרון נהדר. המתכון הזה יניב לכם מוסקה פשוט מושלמת, שאין בה שום רכיב חלבי.

פאי רועים
פאי רועים | תמונת AVI: mako
פרסומת

ועוד תפוד לחבורה: פאי רועים הוא אחד המאפים שהכי כיף להתנחם בהם, וכאן, בגרסה של אהרוני, זה אפילו כיף מהרגיל. יש פה פטריות, יש פה ערמונים וכן, יש פה גם בשר טחון ופירה הגון. בקיצור, לא יהיה אחד בשולחן שיזלזל בכישורי המטבח שלכם.

עוגת אורז אפויה של תום פרנץ
עוגת אורז אפויה של תום פרנץ | צילום: דן פרץ, mako אוכל

ולסיום עוד שניים מתוקים: העוגה שאתם רואים כאן היא לא בדיוק עוגה, אלא מעדן מתוק שהוא בין סופלה לפודינג אורז, שאצל הילדים בגרמניה נחשב לפינוק מיוחד. אז מה, לנו לא מגיע?

עוגת שוקולד קוקוס
עוגת שוקולד קוקוס | צילום: אפרת ליכטנשטט, אז מה את עושה כל היום?

ולסיום סיומת - עוד אחד מהשילוב המפנק והמנחם ביותר של עולם המתוקים: שוקולד וקוקוס.

הכתבה פורסמה לראשונה בנובמבר 2023

שיבואו ימים טובים, ושכל החטופים כולם יחזרו במהרה לבתיהם.